Nieuws

Van Pest naar Corona
Let op! Dit artikel is al 181 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Peerke Donders Paviljoen – inclusief tentoonstelling ‘Van Pest tot Corona’- weer geopend

Dankzij de versoepelingen van de coronamaatregelen is het Peerke Donders Paviljoen zondag 6 juni weer geopend. Vanaf 13.00 uur zijn de bezoekers van harte welkom bij de tentoonstelling ‘Van Pest tot Corona’. Deze expositie vertelt in woord en beeld het verhaal van de geschiedenis van de zorg in Tilburg. In deze coronatijden is dit een zeer actuele tentoonstelling. Als onderdeel van deze expositie wordt een documentaire vertoond over corona in Tilburg.

‘Van Pest tot Corona’ werd op 27 oktober vorig jaar geopend door Bart Berden, de landelijk bekende directeur van het ETZ-Ziekenhuis. De tentoonstelling werd in de pers goed ontvangen. Vrijwel meteen daarna moest het Peerke Donders Paviljoen als gevolg van de lockdown weer sluiten. En daardoor heeft nog vrijwel niemand deze expositie gezien, terwijl er wel heel erg veel werk van is gemaakt.

De tentoonstelling

De tentoonstelling laat aan de hand van vlotte en deskundige teksten, tientallen historische foto’s en tientallen historische voorwerpen zien hoe de gezondheidszorg in Tilburg zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Honderden jaren moesten de Tilburgers zich maar een beetje behelpen met kwakzalvers, huis-tuin-en-keukenmiddeltjes en een heilig geloof in de helende werking van gespecialiseerde heiligen. Pas vanaf het einde van de negentiende eeuw begon daar verandering in te komen en kreeg ook Tilburg ziekenhuizen, artsen, kraam-, kinder- en gehandicaptenzorg, gespecialiseerde instellingen en verzekeringen.

Reserveren

Juist nu als gevolg van corona de gezondheidszorg weergaloze prestaties heeft geleverd, is het zeer de moeite waard de geschiedenis van de zorg in Tilburg te bekijken in het Peerke Donders Paviljoen. Om heel veel mensen de kans te geven deze tentoonstelling te bekijken, is de expositie geprolongeerd tot en met zondag 17 oktober 2021. De openingsdagen en -tijden zijn zondag- en woensdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur. Omdat er in de tentoonstellingsruimte voldoende afstand gehouden moet kunnen worden, kunnen daar tegelijkertijd 8 mensen de expositie bekijken. Daarom hanteren wij een reserveringssysteem. Bezoekers dienen hun bezoek te reserveren via info@peerkedonders.nl.