Peerke Gebruikte Meubelen dertig jaar open aan de Korvelseweg: ‘Iedere dag blijft een feestje!’

peerke gebruikte meubelen

Hij rijdt tussen de 500 en 800 kilometer per week om door heel Nederland en België gebruikte meubelen op te sporen die een tweede kans verdienen. We hebben het over de 60-jarige Peerke Hessels – alias het meubelmeneerke – van Peerke Gebruikte Meubelen aan de Korvelseweg. Peerke regelt de inkoop, zijn vrouw Liesbeth (59) de verkoop in de winkel. Tijd voor een interview met het bevlogen ondernemersechtpaar.

Fotografie: Jules van Iperen

Even terug in de tijd. Peerke en Liesbeth leren elkaar al dansend op John Travolta kennen in de disco. “Dat was nog eens een tijd. We gingen van vrijdag tot en met zondag op stap. Dat kun je jezelf nu niet meer voorstellen,” vertelt Liesbeth met een lach. De twee werden verliefd en zijn sinds 1980 een stel. “We zijn 41 jaar samen en kennen elkaar door en door,” gaat Peerke verder.

Drie jaar later – in 1983 – opent Peerke zijn eigen winkel in gebruikte meubelen in de Tivolistraat. Een jaar later – in 1984 – gaan Peerke en Liesbeth samenwonen boven de zaak. Hoe Peerke in het vak is gerold? Via een oom die ook in de gebruikte meubelen zat.  “Ik wilde altijd al ondernemer worden. Werken voor een baas is niet echt mijn ding. Ik wilde vrijheid en uitdaging. En de gedachte dat je helemaal verantwoordelijk bent voor jezelf, heb ik altijd mooi gevonden.”

Ook het duurzame aspect van het vak heeft er bij Peerke altijd ingezeten. “Van jongs af aan werd ons meegegeven om niks weg te gooien en spullen een tweede kans te geven. Mijn ouders hadden de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en dat zorgde er toch voor dat we zuinig leefden en spullen niet snel afdankten.”

Na een aantal jaar aan de Tivolistraat, verhuisde Peerke Gebruikte Meubelen in 1991 naar de Korvelseweg: de plek waar de winkel (waar ze ook boven wonen) nog steeds is gevestigd. “Vroeger vond ik het hier helemaal niks. Maar ik ben echt van de Korvel gaan houden. De levendigheid, diversiteit aan mensen en de gemoedelijkheid bij de ondernemers onderling. Ik zou hier niet meer weg willen,” vertelt Liesbeth.

‘We maken mensen blij’

Of het werk na tientallen jaren gaat vervelen? “Zeker niet! Ons werk is nooit hetzelfde. Ik zit heel de dag op de weg op zoek naar pareltjes om mensen blij mee te maken. Het werk wat wij doen is echt mensenwerk en nooit saai,” gaat Peerke verder.

Liesbeth vult aan: “Als Peerke dan weer aankomt met een hele wagen vol nieuwe spullen, dan word ik toch altijd weer vrolijk. Je blijft mooie spullen ontdekken. En ik word blij van de diversiteit in klanten die ons bezoeken. Alles komt hier over de vloer. Van jong tot oud, rijk tot arm en ga zo maar door.”

‘Gêne om gebruikte meubelen te kopen, is er niet meer’

Peerke en Liesbeth zagen hun vak door de jaren heen positief ontwikkelen. “Vroeger kocht men gebruikte meubelen met name omdat het goedkoop was. Er bestonden toen nog geen winkels als IKEA, Leen Bakker en JYSK waar je voor iedere portemonnee meubels kon kopen. Meubels waren destijds erg duur,” vertelt Peerke.

“Dat zorgde voor veel gêne bij een deel van onze klanten. We kregen regelmatig de vraag of we in het donker een meubel wilden afleveren of in een bus zonder reclame wilden rijden zodat de buurt niet wist dat mensen gebruikte meubelen kochten. Dat is lang zo gebleven, maar gelukkig is de gêne er nu wel af,” zegt Liesbeth.

Dat komt ook door een stukje bewustwording. “De laatste vijftien jaar merken we dat mensen bewuster met het milieu omgaan en vanuit dat oogpunt gebruikte meubelen aanschaffen. In de jaren ’90 adverteerden we met de slogan ‘Geef milieu een kans, koop tweedehands’. Maar dat was toen echt veel te vroeg. Ik vind het mooi om te zien dat steeds meer mensen bezig zijn met het milieu,” gaat Peerke verder.

peerke gebruikte meubelen

‘Ons assortiment wisselt wekelijks’

Het assortiment van Peerke Gebruikte Meubelen wisselt wekelijks. Dit komt omdat Peerke continu op de weg is om pareltjes in te slaan. Daarnaast hebben ze ook een groot magazijn in Tilburg-Noord waar veel meubelen staan. Uiteraard hebben ze wel eisen betreft de inkoop van spullen. “We kijken naar het model, de staat en uiteraard de prijs. Uiteindelijk zijn de kwaliteit en de prijs het allerbelangrijkste.”

Peerke komt regelmatig prachtige meubelen tegen. “Van ontwerpers als Jan des Bouvrie tot Arne Jacobsen tot Eero Saarinen. En van Rolf Benz tot Leolux: we hebben het regelmatig in ons assortiment.”

‘Ik kwam een partij vintage kleding tegen’

Inmiddels is ook de dochter van Peerke en Liesbeth betrokken in de zaak. Ze werkt parttime en heeft een eigen vintagekleding shop-in-shop. “Ze deed de mode-opleiding en had het bij haar bijbaantje niet zo naar haar zin. Toen kwam ik een mooie partij vintage kleding tegen en vroeg ik haar gekscherend om een vintage kledingwinkeltje in onze winkel te openen. En zo geschiedde.”

Zsa Zsa’s Vintage Kledingshop is tijdens de reguliere openingstijden van Peerke Gebruikte Meubelen geopend. “Ook hier vind je fantastische vintage kledingitems. Merken als Versace, Armani en Moncler komen we regelmatig tegen. Maar ook van andere designers hangen vaak vintage kleding-items,” vertelt Liesbeth.

‘We gaan door tot ons veertigjarig jubileum en misschien wel langer!’

Rond de kerst is Peerke Gebruikte Meubelen dertig jaar gevestigd aan de Korvelseweg. Dat kan helaas vanwege het coronavirus niet uitgebreid gevierd worden. “Maar dat halen we natuurlijk nog wel in. We gaan in ieder geval door tot ons veertigjarig bestaan in 2023. En dan zien we wel of we doorgaan tot het vijftigjarig jubileum. Het is nog elke dag een feest om te doen,” sluit Peerke af.

Meer informatie

Wil jij meer informatie over Peerke Gebruikte Meubelen, de openingstijden en het aanbod? Check dan vooral de website. Op de hoogte blijven van actuele updates? Volg ze dan op Facebook en Instagram.