Phishing op universiteit: vind de beste VPN om je te beschermen

tilburg university

Op de Tilburg University werd in juli phishing geconstateerd. Phishingmails werden verstuurd naar medewerkers in specifieke vakgroepen. Dat toont maar aan dat zelfs kleine groepen personen aantrekkelijk kunnen zijn voor hackers, kwaadwillenden en oplichters. Je kunt jezelf hier beter tegen beschermen met een VPN. Maar hoe vind je nu de beste (gratis) VPN?

Bijdrage van en geschreven door: Lequal

Kijken naar de techniek

Als je iets technischer bent ingesteld, kijk je waarschijnlijk eerst naar de verbindingstechnieken. Je kiest het liefst voor OpenVPN, omdat dit het veiligst is. Daarnaast is IKEv2 een redelijk alternatief, zeker voor mobiele apparaten. Andere technieken zijn PPTP en L2TP, maar deze technieken worden niet erg vaak gebruikt of aangeraden. In ieder geval kun je met OpenVPN ook je eigen configuraties maken op bijvoorbeeld je smartphone of tablet.

Gratis VPN of betaalde VPN?

Natuurlijk is het voor Nederlanders aantrekkelijk om te kiezen voor gratis oplossingen, maar dit zijn niet de beste oplossingen. De beste gratis VPN providers hebben nog steeds veel beperkingen. Een betaalde VPN is eigenlijk een betere keus. Gratis VPN’s slaan namelijk vaak logs op van je surfgedrag en proberen een profielschets van hun gebruikers te maken. Ze verkopen de data dan door aan adverteerders, die ze hier goud geld voor betalen. Zo blijft de dienst online en wordt er geld verdiend. Je bent dan zelf het product. Een gratis VPN heeft ook een andere beperking: het is vaak erg traag, omdat je de verbinding moet delen met andere gebruikers. Bij een betaalde aanbieder heb je dit probleem meestal niet.

Waar komt de aanbieder vandaan?

Als je gaat kiezen voor een VPN-aanbieder, is het goed om onderzoek te doen naar waar de aanbieder vandaan komt. Als het bedrijf is gevestigd in Nederland of Europa, zit je relatief goed. Bedrijven met een hoofdkantoor in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland kun je beter vermijden. Aanbieders die uit deze landen vandaan komen, komen uit landen van de ‘5 Eyes’. Dat zijn landen waarin het verplicht is om bij te houden wat gebruikers op het internet doen en deze data aan de overheid door te geven. Je bent dus niet zo anoniem als je denkt.

Prijs/kwaliteit

Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor een VPN. Daarom zoek je naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Je kunt hier het beste achter komen door dit zelf te testen. Vaak is het mogelijk bij een aanbieder een proefaccount aan te maken. Dan kun je zelf voor bijvoorbeeld een maand gebruik maken van de VPN, alsof je een betalende klant bent. Daarnaast kun je natuurlijk zoeken naar recensies online. Wat vinden anderen van de dienst? Wat wordt er gezegd over de service? Hoe is de deskundigheid van de medewerkers? Het zijn allemaal zaken waar je op kunt letten.

Snelheid en regioblokkades

Met een VPN kun je vaak ook regioblokkades omzeilen. Door je te richten op een specifiek land, kun je ook Netflix-content uit dat specifieke land bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld een groter aanbod uit een ander land bekijken. Het is een leuke bijkomstigheid, dat verder een relatief grijs gebied is. Voor het streamen van films en series is het van belang dat de server snel genoeg is en dat de verbinding stabiel is. Anders zie je haperingen in de films en series en dat is natuurlijk erg vervelend.