Pig & Rye maakt en verkoopt beste zuurdesembrood van Nederland

zuurdesembrood

Vers gebakken brood, gemaakt van meel, water en zout. Meer niet. Voor het beste zuurdesembrood van Nederland, hoef je niet ver te gaan. Tilburgs eigen Pig & Rye verkoopt namelijk het beste zuurdesembrood van Nederland. Bij de eerste Nederlandse zuurdesembroodproeverij beoordeelde een zevenkoppige jury het brood van 31 bakkers en wat blijkt: het beste brood wordt in Tilburg gemaakt!

Culinair auteur Hilary Akers zat in de jury van de wedstrijd en schreef in het Financieel Dagblad haar bevindingen rondom de zuurdesembroodproeverij. Na een omschrijving van de wedstrijd (in restaurant Vermeer in Amsterdam) en uitleg over hoe te proeven, geeft ze de uitkomst van de beste broden in vier categorieën: tarwe, spelt, rogge en experimenteel. Tilburgs Pig & Rye staat op de eerste plaats in de categorie tarwebrood. En wie bij zuurdesembrood aan zware serieuze plakken denkt, heeft het volgens Hilary mis. Ze noemt het zelfs lovend ‘levenslust onder een knapperige korst’.

En dit is zuurdesembrood

Ook geeft Hilary een uitgebreide uitleg over wat zuurdesembrood precies is. En voor de leken onder ons, dit is het precies: “Meel, water en zout, meer heb je niet nodig om een brood te bakken. Kom, het heeft toch een rijsmiddel nodig? Inderdaad, dat mag niet ontbreken. Maar daarom hoef je er nog geen gist bij te doen. Er is een alternatief, dat alleen iets meer tijd kost. Meng meel met water, roer er vijf dagen lang eenmaal per dag wat extra water en extra meel door, en voilà: op dag vijf staat er op je aanrecht een hyperactieve, bubbelende massa. Dat is je rijsmiddel. Bakkers noemen dat starterdeeg of moederdeeg. En als je daar een brood mee bakt, heb je zuurdesembrood.”

De opmars van de zuurdesembroodbakkers

Pig & Rye

Volgens Hilary staan er door het hele land zuurdesembroodbakkers op en zorgt het traag rijzende brood ervoor dat het bakkersvak weer aantrekkelijk wordt. Dat geldt ook voor Luc Martin van Pig & Rye. Als hobbybakker en – kok (hij is ICT’er van beroep) startte Luc een aantal jaar geleden bakkerij Tilburg Sourdough. In 2017 maakte hij de overstap van zijn succesvolle bakkerij naar de misschien nog wel succesvollere lunchroom Pig & Rye. Hier maakt hij niet alleen zijn brood. In de lunchroom serveert hij het verse brood met bourgondisch huisgemaakt beleg zoals pastrami, bacon of pulled pork. Meer weten over Pig & Rye? Check ook eens dit artikel. En vergeet niet mee te doen aan de prijsvraag als je een lunch voor twee personen bij Pig & Rye wilt winnen.