Nieuws

Let op! Dit artikel is al 2573 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Premiere van de Poolse film “1920 Battle of Warsaw”

Euroscoop Tilburg organiseert, in samenwerking met de Stichting Pools Podium en de Poolse Ambassade in Den Haag,  de première van de 1e Poolse speelfilm in 3D“1920 Battle of Warsaw” De filmvertoning zal zondag 11 december a.s. om 15.30 uur plaatsvinden in aanwezigheid van de filmmakers, o.a. Jerzy Michaluk (producent), Jarosław Sokół (co-scenario-schrijver), Krzesimir Dȩbski (muziek).

“In 1920 vond in Polen een van de meest beslissende veldslagen van de 20e eeuw plaats. De Eerste Wereldoorlog was afgelopen, Europa was totaal verzwakt en de bolsjewieken, die de macht in Rusland hadden gegrepen, dachten diezelfde macht in de rest van Europa te kunnen grijpen en ze trokken met het Rode Leger op richting Warschau. Alles duidde op een zekere nederlaag voor de Polen. maar de bolsjewieken stuitten op een verbeten en verwoestende tegenaanval: ze werden door de Polen tegengehouden en verslagen! Deze indrukwekkende overwinning verhinderde de verspreiding van het communisme naar de rest van Europa en gaf Polen -voorlopig-  onafhankelijkheid. De beroemde Poolse regisseur Jerzy Hoffman, wiens film “De zondvloed” in 1975 was genmomineerd voor een Oscar, herschept deze historische veldslag op een epische schaal. Het verhaal wordt  verteld vanuit de optiek van de jonggehuwden Ola (Natasza Urbanska), danseres en zangeres in een Warschaus revue theater en Jan (Borys Szyc), een Poolse cavalerist.  Cinematograaf Sławomir Idziak (Oscar nominatie voor “Black Hawk Down”), maakt gebruik van de nieuwste 3D-technologie om de kijkers mee te nemen in het hart van de actie.”

Na de vertoning kunnen vanuit het publiek vragen gesteld worden aan de makers, daarna is er in de foyer een “meet & greet” met de filmmakers en genodigden en zal er gelegenheid zijn om interviews af te nemen.

Reageer op dit bericht