Project Wijland in volle gang

Inspirerende verhalen uit en over de wijk worden omgetoverd tot kunst.

In de Tilburgse Trouwlaan, Zeehelden- en Uitvindersbuurt is project ‘Wijland’ in volle gang. Thea-termakers van kunstcollectief Begane Grond tekenen verhalen op uit de wijk, om er vervolgens kunst van te maken. En omdat kunst een museum verdient, verandert de buurt in oktober in een heus openluchtmuseum. ContourdeTwern ondersteunt het kunstcollectief bij dit project.

Anne Simkens (Begane Grond) vertelt enthousiast: “Een buurt zit vol met mensen, vol met leven. Soms weten we daar veel van, soms wat minder. Maar achter elke voordeur en in elke bewoner schuilen mooie, interessante verhalen. Verhalen die het waard zijn om met je buurman te delen. Verhalen die je kunnen raken. Dat is het uitgangspunt van ons project ‘Wijland’. Een Wijland is een gebied dat gevormd wordt door alle personen – alle wij’s – die in dat gebied wonen. Zij ma-ken een buurt tot een buurt of een stad tot een stad.”

Haar collega Linda van Boxtel: “In dit project gaan we op zoek naar de verhalen van bewoners uit de Trouwlaan, Zeehelden- en Uitvindersbuurt. Afgelopen tijd namen we interviews af over het wij-gevoel, die later de inspiratie vormen voor het Wijlandschap. Kunstenaars, in de breedste zin van het woord, gaan met de verhalen aan de slag, waarna de buurt in oktober wordt omgetoverd tot een openluchtmuseum. De verhalen worden dan getoond, waardoor buurtbewoners met elkaar in contact komen en elkaar nog beter leren kennen.”

Volgens de theatermakers leverden de interviews bijzondere verhalen op. “Zoals mevrouw Bos-man, die graag een lijst om haar buurvrouw zou zetten omdat ze altijd voor haar klaar staat. Haar buurvrouw is een reden dat ze in de Korvelse Hofjes blijft wonen. En Bosniër Ivo Barac, die met zijn eetcafé No Sikiriki verschillende culturen en mensen met elkaar in contact wil brengen. Met lekker eten en muziek zijn er al veel nieuwe contacten gelegd. Die verhalen willen we graag naar boven halen.”

Meedoen?

Wil jij meedoen aan Wijland? Graag! Anne en Linda: “Nu de interviews zijn gehouden, zoeken we buurtbewoners die mee willen doen tijdens de kunstroute op 17 en 18 oktober. Samen met een kunstenaar en andere bewoners werk je tijdens een paar bijeenkomsten aan een korte presenta-tie. Deze presentatie wordt onderdeel van de kunstroute en gaat over dans, muziek, toneel of beeldende kunst, net wat bij je past. Iedereen kan meedoen, speciale talenten zijn niet nodig. Zin om mee te doen is voldoende!” Opgeven of meer informatie opvragen kan via beganegrond@outlook.com. Je kunt het project ook via Facebook volgen.