Nieuws

Let op! Dit artikel is al 1669 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Recepten en voedsel inleveren in de Emma Winkelpassage

In de maanden november en december is een van de winkelunits in de Emma Winkelpassage in Tilburg met meubels van La Poubelle ingericht als Tilburgse huiskamer. Omringd door Tilburgse meublementen noteert publicist Paul Spapens recepten en hun achterliggende verhalen achter deze recepten. Hij werkt voor dit bijzondere Tilburgse kookboek samen met FoodSharing. Dit is een landelijk initiatief met Tilburgse wortels. FoodSharing stimuleert om ongebruikt eten met elkaar te delen en zo het verspillen van voedsel tegen te gaan.

Tilburgers worden opgeroepen met voedsel dat ze over hebben en met recepten en verhalen naar de Emma Winkelpassage te komen. De Tilburgse huiskamer is gevestigd tegenover boekhandel Gianotten Mutsaers en is geopend tijdens de winkelopeningstijden. Publicist Paul Spapens is aanwezig elke woensdag- en zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Tegen voedselverspilling

Paul Spapens heeft meerdere kookboeken geschreven, waaronder het Tilburgs Kookbuukske (samen met Martin Willemsen) en Koken met kleuren met recepten en verhalen van immigranten. Het thema van het nieuwe kookboek is ‘delen van voedsel’. Naast het sociale aspect gaat het delen van voedsel ook verspilling tegen. Bij de realisatie van dit kookboek zijn naast FoodSharing en La Poubelle ook de winkeliers van de Emma Winkelpassage betrokken. Wereldhave, de eigenaar van dit winkelcentrum, heeft een winkelruimte gratis ter beschikking gesteld.

Duurzaamheid en hergebruik

Zowel FoodSharing als La Poubelle richt zich op hergebruik en duurzaamheid. La Poubelle richt de winkelunit in met meubels uit de eigen kringloopwinkel en heeft gedurende het project een showroom in de Emma Winkelpassage. De meubels zijn te koop. Via FoodSharing kunnen mensen voedsel dat over is met anderen delen in plaats van weg te gooien. Dat kan door middel van kasten waarin mensen houdbare voedingsmiddelen in kunnen zetten of uit kunnen halen. In de maanden november en december staat zo’n kast in de Tilburgse huiskamer in de Emma Winkelpassage. De winkelunit is ingericht door Urban Tastin.

Recept met een verhaal

Achter elk voedsel zit een gerecht en een recept en achter elk recept zit een verhaal, is de redenatie achter dit project. Mensen die voedsel komen brengen wordt gevraagd naar het recept dat ze er mee hadden kunnen maken. Op hun beurt worden mensen die voedsel uit de kast meenemen gevraagd naar het recept dat ze er mee gaan maken. Tevens noteert Paul Spapens de motivatie om aan het delen van voedsel mee te doen. Hij is ook zeer geïnteresseerd in de verhalen achter de recepten. Op basis van deze informatie stelt hij een kookboek samen met foto’s van Rianne Vrijdag-Swinkels.

Reageer op dit bericht