Nieuws

stadsstrand beachy toch open
Let op! Dit artikel is al 117 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Rechter besluit dat Stadsstrand Beachy tóch open mag: ‘Fantastisch nieuws voor bezoekers, personeel en betrokken partijen’

Goed nieuws enkele weken geleden: Stadsstrand Beachy zou haar deuren openen vanaf 1 juli zodat heel Tilburg en omstreken weer een zomer lang kon genieten van zomerse feestjes binnen de geldende richtlijnen van het RIVM. Maar daar stak de gemeente Tilburg een stokje voor. Het stadsstrand zou niet open mogen. Maar Beachy stapte naar de rechter. De rechter heeft besloten dat Stadsstrand Beachy alsnog haar deuren mag openen. Met die uitspraak zijn de belangen van het strand en de omwonenden volgens de rechter in goede balans. 

“Het is fantastisch nieuws! Niet alleen voor ons, maar vooral voor 100 man personeel, betrokken partijen en alle bezoekers die zijn hadden in en toffe zomer,” zegt Tim Frenken van het Stadsstrand. “Vooral na twee weken vol spanning, slecht slapen, stress en onzekerheid, is dit een enorme opluchting. We hebben de rechter goed kunnen uitleggen hoe ons concept eruit ziet en hoe we weer open zouden kunnen op de manier die we voor ogen hebben.”

De gemeente is aan zet

Daar gaf de rechter in Breda dus gehoor aan. “De uitspraak heeft ons bovendien goede hoop gegeven dat de gemeente mee wil werken om Beachy als pop-up horeca met de juiste vergunningen voor de komende jaren mogelijk te maken. We begrepen namelijk uit eerdere gesprekken die we met verantwoordelijke wethouders voerden, dat zij Beachy heel graag willen vergunnen, maar hier juridisch geen ruimte voor zou zijn. De rechter heeft nu laten zien dat die ruimte er is. Met het besluit is er dus voor de gemeente de mogelijkheid om op een juridisch verantwoorde wijze alle Tilburgers het stadsstrand te gunnen dat zij verdienen. De behoefte is enorm en de mogelijkheid dus ook. Het is nu aan de gemeente.”

22 juni 2021 is een dag die de initiatiefnemers van Beachy niet snel zullen vergeten. Op die dag besloot het college van de gemeente om de verleende omgevingsvergunning van Stadsstrand Beachy te herroepen en alsnog te weigeren. Het zou in strijd zijn met een goede ruimtelijke ordening en het bestemmingsplan. De voorzieningenrechter vindt dat het college niet duidelijk heeft gemaakt waarom de in het horecabeleid opgenomen mogelijkheid om een uitzondering te maken voor bijzondere horecaconcepten hier niet van toepassing is. Eerder vond het college namelijk wel dat een pop-up stadsstrand een toegevoegde waarde had, omdat daarmee een tijdelijk braakliggend terrein positief werd ingezet voor de stad Tilburg.

Zo snel mogelijk open

Doordat Stadsstrand Beachy abrupt al haar werkzaamheden moest staken om tijdens de beoogde openingsdatum van 1 juli de deuren te openen, konden er een aantal weken geen werkzaamheden plaatsvinden op het strand. “We hebben helaas veel onnodige kosten moeten maken en zijn omzet misgelopen. Daarnaast ligt de planning helemaal overhoop. Maar we willen dit zo snel mogelijk recht trekken.” De geplande openingsdatum ligt zoals gezegd al in het verleden. Maar Stadsstrand Beachy gaat er alles aan doen om zo snel mogelijk weer open te kunnen voor alle strandliefhebbers.

“We zijn in goed overleg met de gemeente bezig om de benodigde vergunningen rond te krijgen. Het ziet ernaar uit dat dit gaat lukken. Veel Tilburgers kijken uit naar een zomer vol evenementen op het Stadsstrand. Fijn dat de gemeente nu bereid is om in een tweede versnelling hierover te schakelen.”

Meer informatie

Wil je meer weten over het Stadsstrand en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Check de website en volg Beachy op Facebook en Instagram.