Rennen door boerenstallen tijdens Farmers Fun

Farmers Fun

Heb je altijd al door een stal vol koeien willen rennen? Veehekken bedwingen als een echte hordeloper? Tijgeren door het weiland terwijl de boer toekijkt vanaf zijn tuinstoel met een biertje in de hand? Dit kan allemaal tijdens de Farmers Fun op zaterdag 25 juni in Oisterwijk.

Evenementenbureau Tough Ten Miles (TTM) organiseert dit jaar voor de vierde keer de Farmers Fun op Streekpark Klein Oisterwijk. “We verwachten volgende week uitverkocht te zijn,” vertelt Marc van Liere van de organisatie. De eerste editie in 2013 deden er 500 mensen mee, dit jaar ligt het aantal deelnemers rond de 2000. “Dat is voor deze editie ook het maximum. Veel meer is ook niet te doen want je loopt letterlijk over het bedrijf van de boer. Moet je voorstellen dat er bij jouw bedrijf 2000 man met modderige schoenen even over de vloer stormt.”

Renners die kiezen voor de 10 miles-categorie mogen maar liefst zestig obstakels overwinnen. Denk je bij 16 kilometer eerder aan je fiets dan aan je hardloopschoenen, dan zijn de kortere afstanden wellicht een optie. Naast de 10 miles kun je kiezen uit 5 miles, 2,5 miles en speciaal voor de kinderen is er een Kids Run (tot 2,5 km).

Het draait om het plezier

De sportieve prestatie staat natuurlijk voorop maar Farmers Fun onderscheidt zich met de sfeer, zo hebben ze een parcours dat dwars door de bedrijven van de boeren loopt. Het is niet zomaar hardlopen met hindernissen, je krijgt echt het gevoel van het boerenleven mee. Marc vertelt dat sommige deelnemers onderweg zelfs stoppen om koeien te aaien. “Dat vinden we als organisatie alleen maar mooi, we hebben niet voor niets het woordje ‘fun’ in de naam.”

Voor de boeren zelf is het ook een groot feest. Ze bouwen met plezier een pittige hindernis op hun eigen erf en op de dag zelf is het genieten geblazen. Ze zorgen ervoor dat ze geen seconde van de Farmers Fun missen. Ze nodigen familie en vrienden uit, zetten de tuinstoelen klaar en kijken met plezier én een kratje bier naar het spektakel. Ze vinden het prachtig om te zien dat de mensen bikkelend hun terrein opkruipen terwijl de hond ze nog even extra aanmoedigt met wat geblaf.

Farmers Fun

Buiten is het nieuwe binnen

In Nederland ontstaat de laatste jaren steeds meer vraag naar de ‘obstacle runs’. “In 2012 waren er zo’n vijf evenementen, dit jaar zijn het er honderdvijftig. Het fenomeen is overgewaaid uit Engeland en Amerika waar een bootcamp- en fitness-cultuur heerst. Ook in Nederland zijn mensen steeds meer bezig met hun lichaam. “We willen werken aan ons lijf en het liefst buiten, binnen hebben we het wel gezien,” zegt Marc.

Waar voor je geld bij Farmers Fun

Deelname is veertig euro. Voor een leek klinkt dit misschien veel maar TTM is één van de goedkopere in Nederland. Marc legt uit waar het geld aan wordt besteed: “Allereerst de opbouw, zestig obstakels zet je niet zomaar neer. Drie weken van tevoren beginnen we al. En na de race is er ook van alles te doen.” Zo toveren ze containers om tot jacuzzi, is er een barbecuebuffet en tot slot een gezellig feestje. Alle deelnemers ontvangen na afloop een bijzondere award en je hoeft niet extra te betalen voor dingen als douchen, parkeren of de opslag van de bagage.

Deelnemers

Vraag je je nu af of je fit genoeg bent? Als je 7.5 km kan hardlopen en een basisconditie hebt, kun je prima meedoen. Voor mensen die het een keertje willen proberen, hebben ze de 2,5 miles eraan toegevoegd. Zorg er wel voor dat je hardloopschoenen aandoet. “Mijn eerste run liep ik op gewone, oude schoenen. Toen ben ik geblesseerd uitgevallen,” vertelt Marc. Wil je weten welke boeren meedoen aan dit gezellige evenement? Bekijk hier enkele video’s. 

Meer info:

Inschrijven kan via de website waar je ook alle informatie vindt over de starttijden en het oergezellige programma van de Tough Ten Miles.