Nieuws

stoomtrein
Let op! Dit artikel is al 838 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Voor één dag terug in de tijd: retourtje Tilburg – Den Bosch met de stoomtrein

Met een vooroorlogse stoomlocomotief van Tilburg naar Den Bosch en terug. Treinliefhebbers kunnen in hun handjes knijpen, want op zaterdag 21 september reis je voor één dag terug in de tijd. Op deze dag rijdt er namelijk elk uur een stoomtrein tussen Tilburg en Den Bosch.

Foto: Remco van den Bosch

En dat is een behoorlijk unieke ervaring. Het heeft namelijk nogal wat voeten in aarde om de oude stoomtreinen tussen het gewone treinverkeer door te laten rijden. Maar ProRail was gecharmeerd van het idee en werkte graag mee. Omdat de locomotieven zijn uitgerust met hetzelfde moderne veiligheidssysteem mogen de locomotieven tussen de NS-treinen rijden.

Tilburg als bestemming

De 25-jarige Martijn Lankhaar (eigenaar van de Bossche winkel ModeltreinCenter) is initiatiefnemer en zorgt voor het tweede jaar onder de naam ‘Den Bosch Onder Stoom’ voor de ritjes met de antieke stoomtreinen. Vorig jaar jaar was er een retourtje Den Bosch – Eindhoven verkrijgbaar, dit jaar is Tilburg aan de beurt. Aanleiding om dit jaar extra groot uit te pakken, is het tienjarige bestaan van de winkel, die onder meer bekend staat om de verkoop van Märklin modeltreinen. Niet voor niets koos Martijn dit jaar voor een andere bestemming. De treinreis valt dit jaar samen met de Tilburgse modeltreinenbeurs Modelspoor in de Wagenmakerij.

stoomtrein

‘Je ruikt de kolen en stoom’

Volgens Martijn is een ritje in zo’n oude stoomtrein een hele beleving: “Je reist in oude Nederlandse en Duitse vooroorlogse rijtuigen waarvan de raampjes nog helemaal open kunnen. Leunend uit het raam ruik je de kolen en stoom en hoor je het geweld van zo’n locomotief.” Om zo’n dertig meter lange trein van honderden tonnen te laten rijden is 25 ton kolen nodig en 34.000 liter water. Leuk feitje: de vier locomotieven rijden die dag op kolen van het Tilburgse bedrijf Rijnen Brandstoffen.

Zelf een stoomtrein retourtje maken

De stoomtreinen rijden zaterdag 21 september elk uur tussen 10.00 uur en 15.00 uur. Wil jij ook een keer ervaren hoe het is om met een stoomtrein te gaan? Dan kun je vooraf een ticket kopen voor een retourtje Tilburg – Den Bosch. Je kiest zelf hoe laat je de trein heen en terug pakt. De treinreis retour duurt in totaal een uur.

Kaartjes voor volwassenen kosten €25, voor kinderen (4 – 10 jaar) betaal je €15. Tot en met drie jaar reizen kinderen gratis mee op schoot. Meer informatie over tickets en het evenement, vind je op de website. Oh, en mocht je kans willen maken op een gratis retourtje, we mogen twee treintickets weggeven in deze prijsvraag!

Reageer op dit bericht