Nieuws

okapi Safaripark Beekse Bergen
Let op! Dit artikel is al 73 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Safaripark Beekse Bergen viert de geboorte van een okapi (met video)

Er is een okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen. Het kleine mannetje is wereldwijd slechts het tiende jong van deze in het wild bedreigde diersoort dat de afgelopen twaalf maanden werd geboren in een dierentuin. Lees snel verder!

Bedreigde diersoort

De okapi, die hoort tot dezelfde familie als de giraffe, komt voor in de regenwouden van de Democratische Republiek Congo. Hier wordt zijn bestaan bedreigd. De IUCN, een van ’s werelds grootste natuurbeschermingsorganisaties, bekend van de zogenaamde ‘rode lijst’, geeft aan dat er mogelijk nog maar een paar duizend in het wild leven. De aantallen nemen af doordat het leefgebied verdwijnt door het kappen van het regenwoud. Ook wordt door de plaatselijke bevolking gejaagd op de okapi voor het vlees en hun huid.

Stichting Wildlife

Safaripark Beekse Bergen zet zich in voor het behoud van de okapi. Via Stichting Wildlife wordt het Okapi Conservation Project gesteund. Ook doet het park mee aan het managementprogramma, ook wel bekend als het fokprogramma. De geboorte van de kleine okapi is hier onderdeel van.

Okapi in Beekse Bergen

Het mannetje heeft de naam Dani gekregen. Het is het eerste jong voor moeder Neyla. Dani is het halfbroertje van Guus, die in juni 2020 werd geboren in het wildlifepark in Hilvarenbeek. Voor Beekse Bergen is het de derde geboorte sinds de okapi’s in 2013 hun intrek namen in het park.
“Dani maakt het goed en ook Neyla doet het uitstekend”, vertelt hoofd dierverzorging Yvonne Vogels. “Het is bij een eerste jong altijd even spannend, maar ze pakt het moederschap goed op en laat Dani goed bij haar drinken.” Momenteel verblijft de kleine okapi nog samen met zijn moeder achter de schermen. Over een tijdje mag Dani het buitenverblijf gaan ontdekken.
Okapi’s behoren tot dezelfde familie als de giraffe en delen de lange nek en relatief hoge poten. Ook hebben ze net zulke horentjes en ook een erg lange, blauwkleurige tong. Doordat ze in dichtbegroeide bossen voorkomen, worden ze ook wel ‘bosgiraffe’ genoemd.
Okapi’s zijn te herkennen aan de donkerrode, bruine of zwarte vacht met witte strepen op de billen en poten, die vooral doen denken aan een zebra. De strepen zijn bij iedere okapi uniek, net zoals een vingerafdruk bij mensen. Hieraan herkennen een moeder en haar jong elkaar in het regenwoud. Een kalf wordt geboren na een dracht van ongeveer veertien maanden. Een volwassen dier is ongeveer 2,5 meter hoog en weegt tussen de 200 en 350 kilo.

Bezoeken

Zin om een dagje Safaripark Beekse Bergen te bezoeken om bijvoorbeeld deze Kirks dikdik te bekijken? En vind je het ook leuk om binnenkort naar de Efteling te gaan? Dan hebben wij een mooie tip: de combitickets van Citymarketing Tilburg. Voor een bezoek aan beide parken betaal je samen €60,-. Daarmee profiteer je van een korting van €12,- per combinatieticket. De tickets zijn te bestellen via deze website.

Werken bij de Beekse Bergen?

Lijkt het jou leuk om deel uit te maken van het team? Dat kan! Er staan nog diverse vacatures open die jij kan vervullen. De vacatures vind je via deze link. Voor meer informatie kan je terecht op de website van Beekse Bergen. De tickets zijn te bestellen via deze website.