Nieuws

Beekse Bergen Maxime
Let op! Dit artikel is al 25 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Schattig! Dromedarisgroep Safaripark Beekse Bergen uitgebreid met kalfje Maxime

In Safaripark de Beekse Bergen is de groep dromedarissen uitgebreid met een kalfje. Het vrouwtje, dat Maxime heet, is het eerste jong dat sinds september 2019 in een Nederlandse dierentuin is geboren.

Fotografie: Beekse Bergen / Mariska Vermij – van Dijk

Safaripark Beekse Bergen is één van de twee Nederlandse dierenparken waar de dromedaris te zien is. Het gaat goed met Maxime, die ongeveer twee weken geleden geboren is. Moeder Erika maakt het ook goed. “Ze zijn beiden sterk, al blijven ze vanwege het weer nog even binnen”, zegt dierverzorger Rolf Veenhuizen.

Bescherming tegen de hitte

De dromedaris is te herkennen aan de bult op zijn rug. De bult dient voor de opslag van vet, zodat deze diersoort een aantal dagen zonder voedsel en water kan overleven. Daarnaast beschermt de bult ook tegen de hitte in de woestijn door de warmte te absorberen.

De dromedaris eet gras en planten en door zijn gespleten bovenlip kan hij zonder moeite doorntakken eten. Als er veel voedsel aanwezig is, kan hij twee tot drie kilo eten per uur opeten. Omdat de dromedaris een paar dagen zonder water kan, drinkt hij niet vaak. Wanneer hij dit wel doet, zijn het vaak grote hoeveelheden. Een dromedaris kan bijvoorbeeld meer dan honderd liter water in tien minuten opdrinken.

Schip der woestijn

Door zijn vermogen om het lang uit te houden in de woestijn en zijn grootte, werd de dromedaris vaak gebruikt als last- en rijdier. Hierdoor was hij lang het ideale vervoermiddel in de woestijn, waarna hij de bijnaam ‘schip der woestijn’ kreeg. Tegenwoordig heeft de auto in veel gebieden deze rol overgenomen.

De dromedaris wordt daarnaast gebruikt voor de melk. Dit is het belangrijkste voedingsmiddel voor onder meer de nomaden in de Sahara.

Meer lezen?

Als je meer wil lezen over de Beekse Bergen, kijk je op de website.