Nieuws

Let op! Dit artikel is al 1390 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Kunst van vluchtelingen over Tilburg in Peerke Donders museum

De twee Syrische kunstenaars van wie momenteel werk te zien is in het Museum Peerke Donders in Tilburg-Noord, hebben beiden een verblijfsvergunning gekregen. Hiermee komt voor beide heren en hun families een einde aan een spannende tijd, en kondigt zich een nieuwe tijd aan.

Fotobijschrift: Rashed en Ammar tijdens de opening van de expositie

De tentoonstelling over Tilburg is een initiatief van de Stichting Peerke Donders en EELT Theatercollectief. Door middel van schilderijen en een film willen deze twee organisaties letterlijk laten zien dat vluchtelingen veel talenten mee naar Tilburg en naar Brabant brengen. De tentoonstelling van schilderijen en een korte film is tot en met zondag 10 april te zien op zaterdag en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en doordeweeks op afspraak.

Over de kunstaars

Rashed Abdulghafour (1968) en Ammar Alkhatib (1988) wonen in het voormalige zorgcomplex St. Jozefzorg in Tilburg. Aan de Kruisvaardersstraat in de wijk Fatima worden vierhonderd vluchtelingen opgevangen. In zijn land had Rashed Abdulghafour samen met broers een boerderij waarop katoen werd gekweekt. Hij is een verdienstelijk amateurschilder.

Ammar Alkhatib studeerde nog geologie toen hij zijn land moest ontvluchten. Film en fotografie is altijd zijn hobby geweest. Vlak voor zijn oversteek van Turkije naar een Grieks eiland maakte hij een korte film. Deze maakte veel indruk tijdens de vertoning op 31 januari op het Festival van de Syrische Cultuur in het Peerke Donders-museum.

Visie op Tilburg

De twee initiatiefnemers vroegen de kunstenaars om hun visie op Tilburg. Dat leverde niet alleen zeer verrassende beelden op. Het maakt ook duidelijk hoe snel deze twee vluchtelingen een gevoel bij Tilburg hebben gekregen. De tentoonstelling en de filmvertoning blijken voor veel Tilburgers een interessante ervaring.

De tentoonstelling is elke zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken. Tijdens de expositie wordt de film ook steeds vertoond. ‘Hoe Syriërs Tilburg zien’ loopt tot en met 10 april. Aan de expositie is een educatieproject gekoppeld. Scholen worden uitgenodigd de schilderijen en de film te komen bekijken. Er is dan altijd een van de twee Syriërs aanwezig.

Reageer op dit bericht