Schrobbelèr bestaat 4×11 jaar en viert jubileum

Schrobbelèr bestaat 4 x 11 jaar! Normaal gesproken geen getal om groots uit te pakken, maar voor Schrobbelèr ligt dat net even wat anders gezien haar historie met carnaval. Ontdekker Jan Wassing introduceerde zijn Schrobbelèr bij dit vrolijke volksfeest in de jaren zeventig aan het grote publiek. Het jaar 2017 staat daarom volledig in het teken van het jubileum en de aftrap van dit speciale jaar start, hoe kan het ook anders, met carnaval.

Ontstaan

Schrobbelèr is door Tilburger Jan Wassing ontdekt omdat hij maagpatiënt was en daardoor niet goed tegen sterke drank kon. Op eigen initiatief mengde hij in zijn huisbarretje bestaande dranken, aangevuld met homeopathische middelen, tot hij in 1973 iets vond dat zijn maag kon verdragen. Hij, en daarna ook zijn vrienden, waren aangenaam verrast door de lekkere smaak. De kruidenlikeur kreeg in zijn huisbarretje ‘Bij den Schrobbelaar’ al snel de naam van gewaardeerde sfeerverhoger.

Naam

De Bourgondische Jan Wassing ontleende de naam van zijn huisbar aan de roemrijke Tilburgse textielindustrie. De Schrobbelaar was de persoon die de wol ontwarde, voordat het gesponnen kon worden. Ook de kruik deelt in deze geschiedenis: in vroegere tijden droegen textielmedewerkers kruiken mee naar huis om te vullen met urine. Hiermee werd de wol gezuiverd. Jan noemde zijn zelf ontdekte drank naar zijn eigen huisbar.

Jubileumjaar 4×11

Als Bourgondiër en ondernemer verspreidde Jan zijn likeur voor het eerst tijdens carnaval en binnen de plaatselijke horeca. Hij had hiervoor distillateur Isidorus Jonkers in de hand genomen om een receptuur op basis van zijn mengsel te maken. Dat recept is nog steeds een heel goed bewaard familiegeheim.

Foto-Jan-Wassing-Carnaval-familiearchief

Vanwege dit bijzondere jubileum organiseert het familiebedrijf Schrobbelèr dit hele jaar door acties voor alle liefhebbers. Zo komt er dit jaar nog een limited edition in de vorm van een geschenkverpakking in het najaar in de winkel.  En er zijn meerdere consumentenactie waar mooie prijzen mee gewonnen kunnen worden. Kortom, het hele jaar staat in het teken van het 44-jarig bestaan.

Glimlach, warmte en vriendschap

Jan Wassing overleed in 1981, een jaar nadat Schrobbelèr officieel op de markt kwam. Hij liet een transportbedrijf, een paar kruiken, etiketten en het recept achter. Zoon Pieter-Jan Wassing, die nog steeds directeur is, vond dat het laatste aandenken aan zijn vader moest blijven bestaan. Ook al zou dat wat kosten. Belangrijker dan geld waren de kernwaarden van Schrobbelèr zoals die ontstonden in het huisbarretje: Glimlach, warmte en vriendschap. In 2014 kwam de tien miljoenste kruik van de band. Dat was ook het moment dat de distilleerderij voor het publiek werd opengesteld door middel van rondleidingen.