Schrobbelèr! Ónze drank

Elke stad heeft haar tradities en producten.

Den Bosch heeft haar Bosche Bol, Den Haag heeft de Haagse hopjes, en Groningen heeft Boeren Jongens. Zo heeft elke stad wat. Ook Tilburg heeft een product wat ieders bloed sneller doet stromen en wat je moet kennen als je hier gaat studeren. Het is een drankje dat je blijft drinken, een kruidenbitter dat bij elk Tilburgs evenement geschonken en gedronken wordt. Het wordt gebruikt als warmhouder in koude tijden, een opwarmer tijdens carnaval en het is een drank waar zelfs een lied over geschreven is. Óns drankje, hét drankje van Tilburg: Schrobbelèr.

Maar wat is nou eigenlijk kruidenbitter? We moeten ver teruggaan in de geschiedenis, want al bij de Egyptenaren en later bij de Romeinen en de Grieken was er al een geneeskundige kruidendrank bekend onder de naam Theriak. In de Middeleeuwen waren het met name de kloosterordes en apothekers die veel met kruiden werkten en vooral met de bedoeling om mensen te genezen. Zo ontstonden diverse elixers en kruidendrankjes. Beroemde kruidendranken die nog steeds bestaan zijn o.a. Chartreuse,Benedictine, Vieille Curé, Jagermeister, Underberg en ja zelfs Beerenburg. En wanneer komt òns speciale drankje dan in beeld? Dat duurt nog even.

Het is ontstaan als kruidenbitter voor de gevoelige maag in 1973, bedacht door een bourgondische Brabander, Jan Wassing. De naam Schrobbelèr is ontleend aan de beroemde Tilburgse textielindustrie. De schrobbelaar of in dialect: schrobbelèr, was een textielarbeider die er voor zorgde dat de wolvezels werden ontward en konden worden versponnen.

Guus Meeuwis schreef in zijn lied, Drink Schrobbelèr, het volgende over dit speciale drankje: “Drink Schrobbelèr! Dat is als het bloed van Tilburg, stroomt naar mien hert. En bij elke slok proef ik de ziel van de stad en van beiden heb je nooit teveel, genoeg gehad.”  Deze zinnen geven in poëtische zin weer wat het drankje met je doet. En wat hij zegt klopt. Vooral als je al het een en ander gedronken hebt. En als je Guus dit lied hoort zingen en je hebt een Schrobbelèr in je hand, dan ben je trots dat je in Tilburg woont.
 
Schrobbelèr is een drankje dat gemaakt is uit 43 kruiden. En het heeft zijn reden van bestaan nog niet verloren, want het heeft nog steeds een helende werking. Iedereen is zijn stem wel eens kwijt. Met Schrobbelèr heb je ‘m zo weer terug gevonden! Ook verzacht het je keel en maakt het je warm en wollig van binnen. Het is moeilijk uit te leggen waar het nu precies naar smaakt. Het enige wat ik daarover kan zeggen is dat ik nog niemand ontmoet heb die het niet lekker vindt. Zodra je het een keer geproefd hebt, blijf je het de rest van je studentenleven drinken. Als je iets te vieren hebt of gewoon omdat het lekker is. Daarom raad ik je ook aan om het te proberen. Het hoort in ieder geval bij een echte Tilburgse inburgering. Sommige mensen hebben het over: Óns bier, Wij hebben het over: Ónze Schrobbelèr.
 
Anne van Breda
www.tilburgisthuis.nl

Kijk voor meer blogs over Tilburg op www.tilburgisthuis.nl