Schrobbelèr viert jubileum met limited edition

Schrobbelèr

De kruidenlikeur Schrobbelèr bestaat dit jaar 44 jaar en komt daarom met een speciale jubileumkruik. Op donderdag 28 september 2017 wordt een beperkte oplage geproduceerd in de distilleerderij in Tilburg onder toeziend oog van elf ‘erevrienden’. De kruiken worden uniek genummerd en deze erevrienden ontvangen de eerste elf exemplaren.

Jubileumeditie 4 keer 11 jaar

Het jubileum van vierenveertig jaar is typerend voor Schrobbelèr. De kruidenlikeur werd door ontdekker Jan Wassing geïntroduceerd aan het grote publiek tijdens carnaval. Het daarbij behorend gekkengetal elf is daarom onlosmakelijk verbonden met Schrobbelèr.

De inhoud van deze jubileumeditie is overigens onveranderd, nog steeds volgens het geheime familierecept zoals dat in de jaren ’70 is ontstaan. De limited edition onderscheidt zich door het uniek genummerde etiket aan de voorzijde. Dit is een replica van het originele etiket uit de jaren ’70. Aan de andere zijde van de kruik zit het vernieuwde etiket zoals dat vanaf eind 2017 op de kruiken zit.

Elf erevrienden

Op 28 september worden elf erevrienden uitgenodigd om de eerste elf exemplaren in ontvangst te nemen. De elf personen zijn geselecteerd op basis van aanmelding, iedereen kon zichzelf of anderen aanmelden. Daarbij moest wel duidelijk worden waarom juist zij bij deze gelegenheid horen te zijn. De directie van Schrobbelèr kiest samen met de afdeling sfeerbeheer de elf gelukkige Schrobbelèr liefhebbers. Vanaf begin oktober is de limited edition in beperkte oplage verkrijgbaar bij de slijterijen. In ieder geval bij Gall & Gall, Mitra en Topslijter.

Ontstaan

Schrobbelèr

Schrobbelèr ontstond in 1973 in de huisbar van Jan Wassing. Als maagpatiënt kon hij niet goed tegen sterke drank. Op eigen initiatief mengde hij bestaande dranken, aangevuld met homeopathische middelen, tot hij iets vond dat zijn maag kon verdragen. Later ontwikkelde hij samen met Isidoris Jonkers het recept zoals dat nu nog steeds wordt gebruikt.

Zijn huisbar noemde hij ‘Bij den Schrobbelaar’. Deze naam kwam uit de Tilburgse textielindustrie. De Schrobbelaar was de persoon die wol ontwarde, voordat het gesponnen kon worden. Ook de kruik deelt in deze geschiedenis: in vroegere tijden droegen textielmedewerkers kruiken mee naar huis, om te vullen met urine. Hiermee werd de wol gezuiverd. Als prominente en bourgondische Brabander, verspreidde Jan Wassing zijn likeur tijdens carnaval en binnen de plaatselijke horeca. Een spoor van bijzondere vriendschappen en gezelligheid achterlatend. 44 jaar later is de likeur in heel Nederland en ver daarbuiten een gewaardeerde sfeerverhoger.