Nieuws

Let op! Dit artikel is al 878 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Scoor een Boek! trapt af in Brabant

Maandag 5 februari vond op basisschool De Triangel in Tilburg de aftrap plaats van de eerste Brabantse editie van Scoor een Boek! Bijna 1.500 leerlingen van twintig basisscholen uit de regio gaan de komende tien weken deelnemen aan dit leesproject. Scoor een Boek! is een gezamenlijk initiatief van de Bibliotheek Midden-Brabant, Willem II en Willem II Betrokken.

Kingo in de klas

De leerlingen van groep 5 van basisschool De Triangel zien leesconsulent Kim de Jong wel vaker de klas binnenstappen. Maar dit keer heeft juf Kim ook Willem II-mascotte Kingo, een videoboodschap van een profvoetballer én een stapel scoreposters meegenomen. Een bijzondere les dus.

Mitch kijkt samen met zijn klasgenoten vol aandacht naar de videoboodschap van Ben Rienstra. De aanvoerder van Willem II roept leerlingen op de komende tien weken zoveel mogelijk mooie boeken te gaan scoren. Voor elk boek dat ze lezen, mogen kinderen een speciale sticker plakken op de scoreposter in de klas. Mitch is er vast van overtuigd dat zijn klas gaat winnen, want ze hebben Rumeysa in de groep en die leest gewoon elke dag een boek.

Leerlingen laten scoren

Scoor een Boek! combineert voetbal en lezen, om zo het leesplezier bij kinderen aan te wakkeren en daarmee hun kansen te vergroten op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Is dat nodig? Helaas wel: 1 op de 10 kinderen in Nederland verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Als we dit probleem niet aanpakken, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden.

De kracht van sport

Scoor een Boek! is een landelijk samenwerkingsproject tussen Betaald Voetbalclubs en bibliotheken. Het project startte enkele jaren geleden in Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land. In Brabant hebben de Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II Betrokken de handen ineen geslagen om van Scoor een Boek! een succes te maken.

Suzanne Albregts van Willem II Betrokken: ‘Willem II Betrokken stimuleert sociaal-maatschappelijke initiatieven voor jeugd en jongeren in het Koning Willem II Stadion, in de stad en in de regio. Scoor een Boek! is een mooi voorbeeld van hoe de kracht van sport ingezet wordt om een maatschappelijke bijdrage te leveren aan de samenleving.’

Sportief slotevenement in stadion

Op dinsdag 10 april zijn alle Brabantse klassen die meedoen aan Scoor een Boek! te gast in het Koning Willem II stadion. Daar organiseert Willem II Betrokken een sportief slotevenement, waarbij verschillende Willem II-spelers aanwezig zijn.

Het slotevenement is ook het moment waarop bekend wordt gemaakt welke klas tijdens Scoor een Boek! de meeste boeken gescoord heeft. Mitch, die regelmatig in het Koning Willem II stadion te vinden is, hoopt dan zijn helden Fran Sol en Mattijs Branderhorst te ontmoeten om uit hun handen de Scoor een Boek!-trofee in ontvangst te nemen.

Reageer op dit bericht