Nieuws

headersigarenspeciaalzaakhavana
Let op! Dit artikel is al 930 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Sigarenspeciaalzaak Havana – een eeuw aan het Piusplein

Niet veel bedrijven in Tilburg doen het ze na: sigarenspeciaalzaak Havana bestaat 1 januari 2016 precies 100 jaar. Al een eeuw lang zit de sigaren- en tabakszaak in het nostalgische pand aan het Piusplein, met nog steeds familie van oprichter Anna Hoendervangers aan het roer.

In 1916 openden de broer en zus Hoendervangers, een welvarende familie in het Tilburgse, de sigarenwinkel en hoeden- en pettenwinkel in het pand. In 1927 ruilden ze van kant en kwam de sigarenwinkel aan de huidige linkerkant te zitten. Het pand werd verdeeld in twee winkels.

“In het kleine gangetje aan de linkerkant zat toen nog een poort waar paard en wagen doorheen kwam.” Vertelt huidige eigenaresse Mariska van Outheusden. Met hulp van moeder en vorige eigenaresse Ria runt ze de sigarenspeciaalzaak aan het Piusplein.

“Er is veel verbouwd in de jaren, maar de voorkant van het pand is authentiek.” Zo is de granieten stoep – met barst – in originele staat, net als het glas in lood ‘Havanna’ in de voorgevel. “Havana schrijf je met één N, maar anders paste het niet.” Lacht Mariska.

havana_regionaalarchief
Links: de hoeden- en pettenzaak en de sigarenspeciaalzaal in 1926. Rechts: het pand zoals het nu nog steeds te herkennen is, jaartal onbekend. Foto’s: Regionaal Archief Tilburg.

Geschiedenis in een notendop

In 100 jaar tijd is de zaak altijd in de familie gebleven. Oprichtster Anna Hoendervangers droeg de winkel over aan zoon Henricus Hendrikson, hij droeg het over aan zoon Jac Henrikson, de echtgenoot van Ria. Jac kwam in 1967 te overlijden en Ria nam de winkel over. In 2006 gaf zij het stokje over aan huidige eigenaresse en dochter Mariska van Outheusden.

Taboes, vaste klanten en concurrenten

“Er is natuurlijk veel veranderd in 100 jaar tijd,” vertelt Mariska, “maar de functie is hetzelfde. We zijn nog steeds een winkel waar vaste klanten komen met hun verhalen. Dat is in de loop der jaren niet veranderd. Wel zijn er meer passanten dan vroeger, maar de vaste klanten blijven.”  Ria vertelt dat ze in de jaren ’60 flink wat concurrentie hadden van andere winkels, op iedere hoek was wel een tabakszaak te vinden. Het hebben van een goed assortiment en een herkenbare plaats zijn volgens haar essentieel.

De taboe rondom het roken heeft in de jaren voor genoeg reuring in de zaak gezorgd. Mariska:  “Als je vroeger niet rookte was het gek. Op feestjes stonden de sigaretten op tafel, dat hoorde er echt bij. Je bent nu zo aan regels gebonden, ik vind dat wel jammer.” De waarschuwingen op verpakkingen, verbod op tabaksreclame en de minimale verkoopleeftijd. Voor sigaretten vindt ze deze regels niet zo erg, maar voor sigaren en pijptabak vindt ze het zonde. “Hoe leuk is het om een mooie kist sigaren cadeau te doen?”

havanamariskaria
Mariska en en Ria van Outheusden anno 2015 in hun winkel aan het Piusplein.

Tabak als specialisme

Zelfs na het jaren runnen van de sigarenspeciaalzaak is voor Ria en Mariska geen dag hetzelfde. “Het is echt een specialisme. We hebben niet zomaar van alles wat, we horen klanten regelmatig zeggen: als ze het hier niet hebben, hebben ze het nergens.” Ze kiest met veel zorg de beste sigaren uit afkomstig uit bijvoorbeeld Nederland, Cuba en Nicaragua. De drie landen die volgens Mariska bij uitstek de beste sigaren produceren. Ook de lokale merken zijn volgens haar echt het proberen waard. Naast de sigaren en sigaretten kun je Havana ook kennen van de grote collectie aan pijpen (zo’n 400 stuks) en pijptabak (zo’n 120), een specialisme op zich.

Het 100-jarige bestaan

Op 1 januari 2016 bestaat Sigarenspeciaalzaak Havana precies 100 jaar. Van 2 tot en met 8 januari is het daarom feest. De hele week worden er attenties, hapjes en drankjes uitgedeeld. Er zijn onder andere aanbiedingen op Zippo’s en er is de mogelijkheid om zelf een sigarettenpakje ontwerpen. Je kunt Havana vinden aan Piusplein 4 in Tilburg, meer informatie vind je op de bedrijfspagina.

Reageer op dit bericht