Nieuws

Sitatoenga
Let op! Dit artikel is al 14 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Sitatoenga geboren in Safaripark Beekse Bergen!

Het jaar is nog maar net begonnen, maar de oliebollen hebben bij Safaripark Beekse Bergen alweer plaats gemaakt voor beschuit met muisjes. Het park mocht namelijk op 4 januari al de eerste nieuwe bewoner verwelkomen: Een Sitatoenga.  

Pasgeboren moerasantilope

Zaterdagochtend werd in alle vroegte een Sitatoenga-vrouwtje geboren. De kleine moerasantilope maakt het volgens verzorger Jeroen Dekens uitstekend, al zal het nog even duren voor bezoekers haar kunnen bewonderen.

“Ze ligt heerlijk binnen in de stal bij de kachel. Daar ligt ze een beetje verscholen en lekker rustig. Haar moeder komt regelmatig langs om haar te voeden en dat gaat perfect. Ze zal daar waarschijnlijk nog wel een paar weken blijven.”

sitatoenga

Bijzonder

Wanneer ze naar buiten gaat, hangt af van haar gezondheid en het weer. Dekens: “Als het buiten vriest dat het kraakt houden we haar wat langer binnen.” De geboorte van dit vrouwtje is de eerste in Beekse Bergen sinds 2014. Deze diersoort is niet in heel veel dierenparken te zien, wat de geboorte volgens Deken wel bijzonder maakt.

De sitatoenga, een Afrikaanse antilopesoort, komt voor in Centraal-Afrika, met name in het Kongogebied. Deze dieren leven vooral in moerasgebieden en graslanden met veel water in de buurt. Bij het verstoppen in het moeras kunnen zij onder water gaan met alleen de neusgaten en ogen boven water.

sitatoenga

Eén jong

De vrouwtjes leven in kuddes, volwassen mannetjes leven alleen. Ze kunnen het hele jaar door jongen krijgen. Na een draagtijd van ongeveer acht maanden wordt er in principe één jong geboren.

De grootste bedreiging is de mens, door de jacht en het verdwijnen van het leefgebied. Er wordt op sitatoenga’s gejaagd voor het vlees en de huid. De natuurlijke vijanden zijn onder andere leeuwen, luipaarden en Afrikaanse wilde honden.

De internationale unie voor natuurbescherming (IUCN) schatte het aantal volwassen dieren in 2016 op ongeveer 90.000 tot 120.000. De aantallen nemen volgens de IUCN af, maar de soort is nog niet officieel bedreigd.

Reageer op dit bericht