Nieuws

Top Week
Let op! Dit artikel is al 586 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Spannende tijden voor aankomende studenten: studentenverenigingen starten initiatief

Studentenverenigingen luiden de noodklok nu de introductieweken in de studentensteden niet door kunnen gaan. Nieuwe studenten die aan de universiteit of hogeschool gaan studeren, maken in deze week juist kennis met hun nieuwe stad en dan vooral de eindeloze mogelijkheden die deze stad hen te bieden heeft.

Studentenverenigingen

Kayleigh Schmitz, de bezorgde voorzitter van studentenvereniging Olof in Tilburg zegt: “Aankomende studenten krijgen hoogstwaarschijnlijk niet de mogelijkheid om fysiek langs te gaan bij de verschillende verenigingen voor de start van het studiejaar. Hierdoor zullen ze zich minder snel inschrijven bij een vereniging, en uiteindelijk minder kansen krijgen om zich te ontwikkelen naast hun studie. Studentenverenigingen organiseren ontzettend veel evenementen die bijdragen aan de sociale, culturele en professionele ontwikkeling van de student. Het zou zonde zijn als nieuwe studenten niet bekend zouden worden met deze extracurriculaire activiteiten.”

Ook de studentenverenigingen zelf zullen last gaan krijgen van de coronacrisis. Teruglopende ledenaantallen, afgelaste activiteiten en lege kamers in verenigingshuizen zijn enkele voorbeelden van problemen waartegen studentenverenigingen aan zullen gaan lopen. Toch blijft studentenvereniging Olof positief. “Wij zullen er alles aan doen om de nieuwe studenten bij de vereniging te betrekken en zullen ons zo flexibel mogelijk opstellen. Zo hopen we de nieuwe studenten de juiste start te geven, wat zo ontzettend belangrijk is,” aldus de voorzitter.

Tijd voor een initiatief!

Ondertussen zijn studentenverenigingen massaal bezig met (digitale) initiatieven. Deze verschillen van interne initiatieven, tot acties die worden opgezet om geld op te halen voor de zorg. Zo doen de AHC-verenigingen mee aan het project ‘Samen Sterk‘ en hebben zij allemaal de vlag uithangen voor Artsen Zonder Grenzen. Een ander voorbeeld is het ‘studentenvoorscholieren‘ initiatief, waarbij de huidige studenten de aankomende studenten helpen met al hun vragen over het studentenleven en hun studiekeuze. De huisband van studentenvereniging Olof zal daarnaast op zondag 3 mei buiten bij Zorgcentrum Padua in Tilburg optreden, om zo de bewoners te vermaken in deze nare tijd. Op deze manier dragen de verenigingen hun steentje bij, en laten zij op een positieve manier van zich horen.

Het worden hoe dan ook spannende tijden voor de aankomende studenten en de verenigingen wachten af wat de universiteiten beslissen omtrent de invulling van de introductieweken.

Reageer op dit bericht