Sportieve gezelligheid in het Leijpark

Gisteren was de vierde editie van het sportevenement ‘Rondje Tilburg’. Op de nieuwe locatie, het Tilburgse Leijpark, kwamen gisteren ruim 5.000 fitte hardlopers, genietende wandelaars, snelle of rustige fietsers en ruige mountainbikers bij elkaar.
Door Brecht van der Korput

Organisator Rob Pauel is erg blij met de nieuwe locatie. ‘Dit is de vierde editie van Rondje Tilburg. Voorgaande jaren werd het evenement georganiseerd bij het T-Kwadraat op Stappegoor. De locatie op Stappegoor was een prima locatie, maar om een gegeven moment wordt dat te klein. Dit jaar een nieuwe locatie en nieuwe routes. Altijd spannend natuurlijk, maar het is perfect verlopen. Er waren geen ongeregeldheden en het was een geslaagde dag.’
Wel stond er vandaag op de Facebookpagina van Rondje Tilburg dat er iets mis is gegaan bij de start van de hardlopers, waardoor de afstanden van de 5 en 7,5 kilometer te lang waren. De organisatie biedt haar excuses aan en belooft de start volgend jaar strakker te organiseren.

In de vroege morgen startte om 8.00 uur de eerste wandelaars en fietsers. De mountainbikers  van 60 kilometer reden om 8.30 uur weg.  Hieronder reed ook Ruud (40 jaar) mee. Hij reed om iets voor half 12 weer over de finish. ‘Het ging me niet om de tijd, maar ik heb goed gereden; ik ben niet de eerste maar zeker niet de laatste. Ik vond de route erg mooi. Ik had niet verwacht dat het zoveel in de bossen was.’ Ruud heeft zijn medaille zeker verdiend.

ruud

Om kwart voor 12 namen ook Twan Hendriks (54) en Harold van Baarst (44) hun medaille in ontvangst. Ze reden het parcours van 45 kilometer. ‘Het was voor ons allebei de eerste keer, maar zeker niet de laatste,’ vertelde Harold. ‘Ik was hier nog nooit geweest, maar het is heel mooi. De bewegwijzering was duidelijk en alles is goed geregeld’, vult Twan aan.

twan en harald

Ook wielrenster Elma de Werdt (33) verbaasde zich over de mooie route die je Tilburg en omstreken kunt rijden. ‘Ik wist echt niet dat er zoveel geschikt mountainbikegebied was zo dicht in de buurt. Bij de Beekse Bergen kan je goed rijden.’ Elma reed mee met de 25 kilometer.

foto 1

Youri van Asten (15) heeft het maar druk met al die vieze mountainbikes. Ze werden door Youri schoongespoten bij de finish.

foto 2

Tegen twaalf uur komen er steeds meer wielrenners binnen en loopt het storm bij het drankpunt. Hieronder zijn ook Karin Fontijn (40) en Karin Houweling (47). De route was voor beiden de eerste tourtocht en hun eerste reactie was ‘stoffig’. De dames vonden het beiden heel erg leuk: ‘Volgend jaar weer!’

foto 3

Ondertussen komen er ook nog steeds wandelaars binnen. Om kwart over twaalf zijn daar Gé de Kock (58) en Jeltje de Kock (27). Vader en dochter wandelde de 10 kilometer. Beiden komen ze uit Tilburg, en Gé had vorig jaar ook meegewandeld. ‘Het is heel leuk, want je komt op plekjes waar je normaal niet komt. De organisatie is dit jaar wel beter dan vorig jaar. Ik had voor de zekerheid de route uitgeprint, maar dat was niet nodig want alles was heel goed aangegeven. Ook de stempelposten; vorig jaar had ik er een paar gemist, maar dit jaar waren ze beter te zien.’

foto 4

Om half één staat het achter de dranghekken vol met enthousiaste toeschouwers. De hardlopers worden ingedeeld in startvakken en de halve marathonners mogen als eerste weglopen. Zij hebben groene nummers. De mensen die 13 kilometer gaan lopen krijgen de kleur paars; dit is een hele grote groep. De 7,5 kilometers starten in blauw, en de 5 kilometers in het geel. Het was ook mogelijk om als team in te schrijven.
Op de parcoursen voor 13 kilometer en de halve marathon (21,1 kilometer) was iets bijzonders aan de hand. Er liepen namelijk ook mensen mee op blote voeten of speciale hardloopschoenen. Deze mensen deden mee aan het ‘Open Europees Kampioenschap Barefoot running’. Ze lopen tussen de andere runners, maar voor hen geldt een ander klassement.

Na ruim acht minuten zijn alle hardlopers weg. Ze lopen rechts de ringbaan op, en maken dan een lus naar links zodat ze nog een keer naar het publiek kunnen zwaaien. Zodra ze voorbij zijn, begeven de toeschouwers zich naar het ontmoetingsplein. Het zonovergoten Leipark staat vol met bankjes en tafeltjes, maar er zijn ook genoeg mensen die lekker neerploffen op het gras. Ook zijn er gedurende de dag verschillende bands aanwezig die zorgen voor een leuke sfeer.

Om vijf over één komen de lopers van de 5 kilometer al binnen. Rood aangelopen, vrolijke gezichten passeren de finish. Alle lopers dagen een startnummer waarop hun voornaam staat. Hierdoor worden ze door iedereen enthousiast aangemoedigd. Tilburg.com is als hoofdsponsor nadrukkelijk aanwezig. Met megafoons schreeuwen ze de deelnemers over de eindstreep. Ook delen ze honderden platen uit waarop het publiek een boodschap kan schrijven voor de deelnemers die zij aanmoedigen. ‘Kek um goan!’

Diegene die ook een medaille krijgen zijn Eric-Jan Pasveer (44) en zijn zoon Djim Pasveer (11). Voor beide is het de eerste keer dat ze meelopen. Eric-Jan moest de laatste meters echt aanzetten om zijn zoon bij te houden. ‘Mama kan niet hardlopen met haar knie,’ vertelt Eric-Jan, ‘dus die is aan het wandelen.’ Onder de 5 kilometers bevinden zich meerdere ouders met sportieve kinderen.

Ook Daniëlle Gloudemans (40) heeft een sportieve zoon. Samen met haar zoon Lucas, die pas zeven jaar is, liep ze de vijf kilometer. ‘Lucas is niet gestopt,’ zegt Daniëlle trots. ‘Hij zit wel op atletiek, maar zo ver is hij nog nooit geweest.’

foto 5

Stefan Groen (25) deed mee als wheeler met de 13 kilometer. ‘Ik kom niet echt uit de buurt, ik woon vlakbij Rotterdam. Ik vind het evenement heel erg leuk en er zijn veel mensen. De organisatie is goed, dus volgend jaar ben ik er zeker weer bij.’

Tegen half twee zijn er ook al veel blauwe- en enige paarse renners binnen. Voor de finish staat veel publiek om de renners over de laatste meters te helpen. Van veel renners die over de eindstreep gingen zijn foto’s gemaakt. De foto’s die Tilburg.com heeft gemaakt kan je hier terugvinden.

Ineke van Pelt (61) liep de blauwe route, 7,5 kilometer. Vorig jaar liep ze ook mee, maar dit keer beviel het haar beter. ‘Het rondje dit jaar vond ik leuker. Ook waren er voor mijn gevoel meer mensen dan vorig jaar. En het is lekker weer: niet te warm en niet te koud.’

foto 7

Marco van der Sijpt (42) liep 13 kilometer. Het is zijn tweede keer ‘Rondje Tilburg’ en hij vindt het een leuk evenement. Vooral de Piushaven en de brug vond hij leuk om te lopen. Ook vind hij de sfeer in het park gezellig.

foto 8

Naast de drukte van de hardlopers komen er ook nog steeds wandelaars binnen. Om kwart voor twee keren Hendri de Beer (53) en Marie-Louise de Beer (50) terug van hun twintig kilometer wandeling. Dit is het derde jaar dat ze meedoen en het is ze goed bevallen. ‘De route was mooier dan vorig jaar. Het stukje bij Groot Kolkven was heel erg mooi’, zegt Marie-Louise. ‘Ook de organisatie is beter’, vult Hendri aan. ‘De route van de wandelaars en de fietsers was dit jaar meer gescheiden. Dat is voor beide sporten prettiger, want fietsers willen niet inhouden en als wandelaar heb je dan het idee dat je in de weg loopt.’

foto 9

Op het Leijpark is overal waar je kijkt sportiviteit en het is gezellig druk. Op het ontmoetingsplein staat een stand die beeldjes, mokken met snoep en triomfbekers verkoopt. Hier staat Mia Dieckmann (73) te zoeken naar een geschikt beeldje voor haar zoon, Robert Dingemans. Hij loopt de halve marathon. Ze kiest voor het beeldje met ‘De beste Hardloper’, en haast zich snel naar de finish. Het is op dat moment tien voor twee en ze verwacht dat haar zoon binnen een kwartier over de streep zal komen.

Om half drie zien nog steeds opgeluchte gezichten de finish. Het zien van de eindstreep doet bij vele wonderen, waardoor ze onder luid applaus hun laatste energie in een eindsprint stoppen. Tot kwart over drie kunnen de renners binnenkomen en daarna begint de prijsuitreiking. Ondertussen zijn al veel sporters op het Leijpark neergeploft met een welverdiend biertje. Het zonnetje schijnt lekker en de sfeer in het park is top. Tegen half zes is het evenement ten einde en kan iedereen terugkijken op een geslaagde, sportieve dag.

De uitslagen van Rondje Tilburg komen op www.rondjetilburg.nl te staan. De tijden van de renners staan wel al online op www.prorun.nl/uitslagen/rondjetilburg2014.