Stadsfotografe Evi: ‘Ik ben niet de beste fotograaf, maar ze hebben mij wél gekozen’

evi de werd

Evi de Werd is 21 jaar, studeert Maatschappelijk Werk & Dienstverlening, woont in een studentenhuis in Tilburg én mag zichzelf de eerste Stadsfotograaf van Tilburg noemen. Eind vorig jaar doet Evi mee met de fotowedstrijd voor deze eretitel. “Ik had helemaal niet verwacht dat ik het zou worden. Ik was er niet zo mee bezig, maar toen ik hoorde vond ik het erg leuk.” Dat het best een pittige taak zou worden, had Evi toen nog niet voorzien.

Foto’s: Camiel Donders

Zo had ze wel iets meegekregen over de ‘broodroof’-ophef voorafgaand aan de wedstrijd, maar hield ze zich daar niet mee bezig. Ze vond het gewoon  leuk om foto’s te maken, of ze er geld voor zou krijgen of niet. Ze rekent dan ook niet op de kritische ogen die op haar gericht zijn. “Ik was onderweg naar mijn ouders op Aruba toen ik werd gebeld dat ik de wedstrijd had gewonnen. Toen ik net geland was hoorde ik het nieuws en werd gevraagd of ik geïnteresseerd was.” Evi is enthousiast en zegt toe. Maar al snel krijgt ze screenshots toegestuurd tijdens haar vakantie.

‘Niets vragen en de wethouder erin taggen, dat kan toch niet?’

“Allemaal screenshots van Twitter dat mensen zeggen dat ik niet woonachtig ben in Tilburg. Dat ik de foto’s niet zelf gemaakt zou hebben en dat soort dingen. Ik vond dat toen echt niet leuk, sowieso omdat ik op vakantie was.”

Evi begrijpt de discussie niet en vindt het maar triest. Zo wordt op Twitter beweert dat ze volgens haar Instagram-account op Aruba woont. Haar ouders wonen daar en Evi woont sinds 1,5 jaar in een studentenhuis in de Willem II Straat. “Hoe kun je aan een Instagram-account zien waar iemand woont? Ik post gewoon veel van vakanties. Dan zit ik in Tilburg en post ik een foto die ik langer geleden gemaakt hebt.”

“Ze zouden me best een berichtje mogen sturen met: hé, hoe zit dat nou? Woon je in Aruba of Nederland? Dat heeft niemand ooit gedaan, ze gaan gewoon ergens vanuit terwijl het niet waar is. Op Twitter beweren dat ik er niet woon en dan de wethouder erin gaan taggen, dat kan toch niet? Ik vind het echt dom.”

‘Ik moet me bewijzen terwijl ik dat helemaal niet wil’

Zo werd door critici op Twitter beweerd dat een foto tijdens een wedstrijd van de Tilburg Trappers niet door Evi maar door haar broertje gemaakt zou zijn. “Mijn broertje fotografeert ook graag en ik deel een fotocamera met mijn broer waarmee ik in hetzelfde studentenhuis woon. Maar op dat moment was hij niet eens in Nederland. Daarna dacht ik: shit, had ik maar een selfie gemaakt als bewijs dat ik daar wel was geweest. Maar dat slaat eigenlijk nergens op. Ik voel alsof ik me moet bewijzen dat ik hier ben, terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet wil.”

Als jonge studente die voorheen alleen nog maar ervaring had met vakantiefoto’s, voelt Evi best wat druk om als eerste stadsfotograaf aan de slag te zijn. “Ik vind het leuk om stadsfotograaf te zijn, maar ik vind het wel moeilijk. Ik ben er achter gekomen dat ik fotograferen wel echt heel leuk vind, maar ik heb niet elke maand een foto waarvan ik denk: die vind ik echt heel mooi. Ik word daar wel eens onzeker van. Ik weet dat ik niet de beste fotograaf van Tilburg ben, maar ze hebben wel mij gekozen als stadsfotograaf. Mensen verwachten iets van je, daar was ik in het begin de hele tijd mee bezig. Ik ben aan het leren om te fotograferen terwijl iedereen meekijkt.”

evi de werd

Aruba en Tilburg

En dan nog even terugkomend op Aruba, want hoe zit dat precies? Evi is geboren in Waalwijk en woont een groot deel van haar jeugd op Aruba. Beide ouders komen uit Waalwijk en wanneer Evi zeven jaar is, verhuist het gezin met vier kinderen voor het werk van vader (Belastingrechter) naar het Caribische eiland. Samen met haar ouders reist ze veel rond en tijdens haar tripjes ontdekt ze ook haar liefde voor fotografie. Voor haar studie Maatschappelijk Werk & Dienstverlening op Avans in Den Bosch verhuist ze weer van Aruba naar Nederland. Ze besluit niet in Den Bosch, maar in Tilburg te gaan wonen.

“Ik ben al op veel plekken van de wereld geweest en ik vind Tilburg vooral heel gezellig, ook omdat het een studentenstad is. Dat is ook een heel groot verschil met Den Bosch. Daarom ben ik ook blij dat ik hier woon en niet in Den Bosch. Ik voel me hier gewoon thuis.” En dat probeert ze vast te leggen in de foto’s die ze maakt als stadsfotografe. “Laatst was ik op Mundial en ik wil dat mensen bij het zien van de foto’s denken: in Tilburg worden echt leuke dingen gedaan. Ik probeer sfeerimpressies te maken waarop mensen kunnen zien, het is echt keigezellig hier.”

 ‘Leren fotografen terwijl iedereen meekijkt’

Nu lijkt het misschien alsof Evi het vooral lastig vindt om aan het werk te zijn als Stadsfotograaf, maar het tegendeel is waar. Zo is de – naar eigen zeggen – arme student niet gewend overal naartoe te kunnen. “Ik mag ineens overal gratis heen, dat vind ik echt nog wel gek. Er ging ineens een hele nieuwe wereld open.” Ook vindt ze het ontdekken van Tilburg een erg fijne bijkomstigheid. “Ik vind het zo leuk om te zien dat zoveel mensen bezig zijn met de ontwikkeling van Tilburg. Ik heb de Spoorzone zien veranderen en ik houd ook van dat industriële. En ik vind het mooi om de ontwikkeling te volgen en ik denk dat veel mensen daar ook mee bezig zijn.”

Ongezouten mening van Tilburgers

In opdracht van Citymarketing Tilburg geven we in de rubriek ‘Ongezouten’ creatieve Tilburgers een podium. Zij krijgen de kans om hun visie te geven op de stad. Ben je benieuwd wie er naast Evi de Werd nog meer iets te vertellen heeft over Tilburg? Lees dan ook eens deze interviews:

  • Professor Arnoud-Jan Bijsterveld: ‘Tilburg is geen stad van brave mensen’
  • Tyrone Tjon A Loi: ‘Schijt aan de randstad!’
  • Frens Frijns: ‘Tilburg moet groter durven denken’
  • Bas Vermeer: ‘Tilburg is als een oud besje dat de hele nacht door danst’
  • Rabia Alizadah: ‘Ik hoop dat Sarban heeft bijgedragen aan de openheid van Tilburgers’
  • Frank van Pamelen: ‘Ik wind me op als de underdog wordt platgewalst door het grote geld’
  • Marlous Mutsaers: Tilburg is geen arbeidersstad meer: ‘We zijn toe aan winkels in een hoger segment’
  • Jochen Otten: ‘Het zelfbeeld van de Tilburger is veranderd, de rol van underdog is weg’
  • Erwin Schellekens: ‘Tilburg is een groeibriljant, stop het vergelijk met andere steden en ga uit van eigen kracht’
  • Anouk van den Broek: Nieuwe generatie Tilburgers: ‘Laat die Amsterdammers daar en laat Tilburg lekker Tilburg’
  • Niek van den Broek: Tilburg als lelijkste jongetje van de klas: ‘dat zijn we nu echt niet meer’
  • Pieter Voogt: Tilburg: ‘je kunt hier niets kapot maken’
  • Patrick Kokx: Het buzzt in Tilburg: ‘Er gebeurt iets en dat moet je meemaken’