Nieuws

StadsTuinderij Piushaven
Let op! Dit artikel is al 617 dagen oud en wellicht niet meer relevant

StadsTuinderij Piushaven in Coronatijd: tuinieren op 1,5 meter afstand

StadsTuinderij Piushaven is een collectieve tuin aan de Havendijk waar ruim 70 vrijwilligers en een aantal traject deelnemers onder professionele begeleiding groenten, bloemen en kruiden telen en verkopen. Daarnaast wonen er ook bijen, varkens en kippen.

In de eerste paniek van het Corona-virus half maart gooide StadsTuinderij Piushaven als sociale groene plek héél even haar poort dicht. Net voorjaar, het moment dat alle planten de grond in moesten… Al snel realiseerden ze dat de tuin juist een plek is waar op grote afstand van elkaar doorgewerkt kan worden. Voor het publiek bleef en blijft de tuin dicht tot 1 juni maar achter die gesloten poort gebeurde van alles!

Zorgen voor elkaar

Vrijwilligers kwamen veel vaker dan normaal omdat werk of ander vrijwilligerswerk was weggevallen. Er meldden zich nieuwe vrijwilligers aan, vaak ook om diezelfde reden. Ook van andere Menss-partners kwamen mensen op de tuin meehelpen omdat locaties gesloten waren. Er is volop gezaaid, gespit, geriekt, opgepot, uitgeplant, geschoffeld, gewied en geklust. In een hele warme en betrokken sfeer. Er was veel behoefte aan sociaal contact, mensen zorgden goed voor elkaar, maakten lekkere hapjes om uit te delen of deden boodschappen voor vrijwilligers die het huis niet uit durfden.

Tuin en winkel weer open vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni is de tuin weer dagelijks open voor publiek (m.u.v. de weekenden) en kan er op de woens-, donder- en vrijdagmiddagen tussen 12.00u en 17.00u vers gewinkeld worden. De eerste seizoenproducten liggen dan in de schappen. Uiteraard veilig met inachtneming van de RIVM corona maatregelen. Alle grote activiteiten zijn tot 1 september gecanceld. Er worden deze zomer wel een aantal kleinschalige workshops georganiseerd. ZomerSmaak is dit seizoen eenmalig op 10 september.

Menss

Alle activiteiten in de tuin worden uitgevoerd door vrijwilligers en mensen die een dagbestedings- of Menss-traject volgen. Menss staat voor Meedoen en Sociale stijging en is een samenwerkingsverband van ContourdeTwern, StadsTuinderij Piushaven, Feniks, Krachtcentrale 013, MST, SK013, Broodje Aap & Linke Soep, ROC Tilburg en Bibliotheek Midden-Brabant. Bedoeld voor mensen die graag iets willen ondernemen of hun sociale contacten willen uitbreiden en daar ondersteuning bij nodig hebben. Meer weten over Menss? Kijk hier of bel met Karin Moers, vrijwilligers/trajectcoördinator StadsTuinderij Piushaven via 06-30759572.

Reageer op dit bericht