Start Palliatief Team in Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Patiënten met een ongeneeslijke ziekte moeten optimale zorg krijgen. Daarom is het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis gestart met een Palliatief Advies Team. Palliatieve zorg is zorg die niet gericht is op genezing, maar op welbevinden. Dit team concentreert zich – samen met de patiënt en de behandelaars – op het behouden of verbeteren van de kwaliteit van leven.

Palliatieve zorg is zorg voor mensen bij wie genezing niet meer mogelijk is. Het Palliatief Advies Team (PAT) bestaat uit artsen (oncoloog, geriater, cardioloog en intensivist) en verpleegkundigen. Daarnaast kan het PAT terugvallen op veel andere hulpverleners, zoals anesthesioloog, geestelijk verzorger, psycholoog en huisarts. “Het Palliatief Team kan worden ingeschakeld door een arts of verpleegkundige”, legt verpleegkundig specialist Ingrid Willemen uit. “Bijvoorbeeld als de patiënt last heeft van pijn, benauwdheid of angst. Of als de zieke vragen heeft over het levenseinde.”

In gesprek

Als een beroep wordt gedaan op het PAT, starten de consulenten van het Team met een gesprek met de patiënt. Willemen: “Dat doen we om een goed beeld te krijgen. We willen weten waar de patiënt last van heeft, zowel geestelijk als lichamelijk. Ook worden nadrukkelijk de wensen van de patiënt besproken, want we willen weten wat hij of zij écht belangrijk vindt”. De zorgverleners van het PAT komen vervolgens wekelijks bij elkaar om samen de patiënten te bespreken. “Er was altijd al veel kennis in het ziekenhuis op het gebied van palliatieve zorg, maar die werd versnipperd aangeboden. Alle expertise is nu gebundeld in het PAT, waardoor we de behandelaars van de patiënten nog beter kunnen adviseren. Het PAT is dus alleen aanvullend en ondersteunend, het neemt de zorg niet over. We geven uitsluitend adviezen aan de behandelaars. Ook zorgt het PAT dat de huisarts van de patiënt altijd wordt geïnformeerd over onze adviezen.”

palliatief
Ingrid Willemen en Hans Droog van het Palliatief Advies Team overleggen met een patiënt.

Lang gekoesterde wens

“Met de start van het Palliatief Advies Team is een lang gekoesterde wens van het ziekenhuis in vervulling gegaan”, benadrukt ziekenhuisbestuurder Loeks van der Veen. “De fusie van het St. Elisabeth en het TweeSteden maakt dit mogelijk, omdat we nu kennis en krachten kunnen bundelen. Dit heeft voor de ongeneeslijk zieke patiënt als voordeel dat we meer dan ooit zorg op maat kunnen bieden.”