Nieuws

Let op! Dit artikel is al 569 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Starters op de woningmarkt moeten beslagen ten ijs komen

Starters hebben het lastig in deze tijden. Ondanks een overvloed aan huizen op de markt, wordt de zoektocht belemmerd door de financiering. Om in gelegenheid te komen voor een woning, moet een starter met aanzienlijk wat eigen geld komen. Volgens een berekening van vergelijkingssite Independer hebben alleenwonende starters met een modaal inkomen van 36.000 euro gemiddeld 22.590 euro nodig. En dit bedrag is zelfs alleen voor het hebben van een kans op een woning van 60 vierkante meter.

Bijdrage van: HoyHoy

Extra lenen of sparen?

Iedereen vist in dezelfde vijver. Als een starter eindelijk een woning met de goede prijsklasse gevonden heeft, die ook nog eens naar wens is, dan moet de financiering snel afgerond worden. Sommige starters lenen hiervoor extra geld bij. Dit brengt risico’s en extra kosten met zich mee. Daarom is al vroeg starten met sparen geen overbodige luxe. De financiële experts van Business Insider hebben een paar tips op rij gezet:

  • Weet welk bedrag bereikbaar is. Veel starters vragen zich af; wat kan ik lenen? Online zijn hiervoor tegenwoordig veel rekentools te vinden. Ook een gesprek met een onafhankelijke financiële adviseur geeft duidelijkheid. Staren op het maximale bedrag wordt afgeraden. Concentreren op een balans tussen het geambieerde hypotheeklening en een prettig leven zal meer nut hebben voor de toekomst.
  • Maak een kostenplaatje. Door een maand lang de uitgaven te noteren, ontstaat er een overzichtelijke kostenplaatje. Pas dan kunnen er keuzes gemaakt worden waar er te snijden valt in de onkosten.
  • Las een 0,- euro dag in. De bewustwording van geld en snelheid waarin het wordt uitgegeven is verbazend.
  • Leef van een half salaris. De Amerikanen noemen het starve and stack. Bij dit fenomeen wordt maar het halve salaris voor uitgaven gereserveerd. De andere helft gaat direct naar de spaarrekening.
  • Zorg voor extra inkomsten. Gemotiveerd en met het spaardoel in het achterhoofd, kan een gesprek met de baas over andere vormen van compensatie heel wat opleveren.
  • Evalueer iedere week de uitgaven. Met een kritische blik wekelijks kijken naar de uitgaven helpt bij het behalen van het grotere doel. Zo zal een snelle spaarstart, die langzaam stagneert voorkomen worden.

De rente mag dan laag staan, het spaardoel heeft een duidelijk richtpunt voor de toekomstig woningeigenaar.

Financieel benodigd

Hypotheek Data Netwerk deed onderzoek naar de spaarpot van starters op de woningmarkt. Het maximale bedrag was 20.000 euro voor de aankoop van een huis. Het overige geld steekt men liever in aankleding om van een huis een thuis te maken.

Met een bedrag van 20.000 euro maken de starters een goede kans op een woning van circa 60 vierkante meter in zo’n 250 gemeenten. Wil de starter meer ruimte, denk aan 80 vierkante meter, dan zakt dit aantal naar zo’n 100 gemeenten. In de gemeente Tilburg heeft een starter met deze spaarpot alle kans op een mooie woning.

Dè-s ginne prut

Een starterswoning in het bruisende Tilburg met een vloeroppervlakte van maximaal 75 vierkante meter kost rond de 175.000 en 200.000 euro. Op dit moment mag er nog maar 100% van de waarde van het koophuis worden gefinancierd in een hypotheeklening. De extra kosten voor onder andere de taxatie, overdracht en notaris moeten, door de financiële beschermende regel, uit eigen middelen geregeld worden. En dat bedrag is niet mis! Sparen of extra lenen, een eigen huis voor starters in Tilburg is dus ook haalbaar. Zij het met enige financiële voorbereiding.