Stella Raab is de nieuwe voorleeskampioen van Tilburg

Voorleeskampioen

Stella Raab van basisschool de Meander mag zichzelf de nieuwe voorleeskampioen van Tilburg 2017 noemen nadat ze een stukje uit het boek “Bommen op ons huis” van Martine Letterie voorlas. Stella is de 24e die deze mooie titel mag dragen. Op 17 mei mag Stella gaan strijden voor de landelijke titel.

De finale

De Voorleeskampioenen van zeven basisscholen uit de gemeente Tilburg traden voor het voetlicht. Niet alleen op schoolniveau, maar ook in voorrondes op wijkniveau was er al door 31 scholen gestreden voor deze finaleplaatsen. De beste zeven kandidaten waaronder Stella Raab lazen een fragment voor uit een zelfgekozen jeugdboek. Er werd voorgelezen uit boeken van o.a. Carry Slee, Martine Letterie, Anna Woltz en Simon van der Geest. Ook van andere bekende en minder bekende schrijvers werden spannende, aangrijpende of grappige teksten voorgelezen.

De ruim 60 supporters luisterden bijzonder geboeid. Tijdens de wedstrijd en het juryberaad werd het publiek ook nog getrakteerd op een onderhoudende en interactieve voorstelling van Frank van Pamelen, cabaretier, schrijver en dichter. Waarna de jury de sterke punten van iedere deelnemer benadrukte, hen kampioenmedailles omhingen tenslotte de winnaar bekend maakte.

De jury, bestaande uit Inge Michels, teammanager gemeente Tilburg, Pieter Jansen, directeur onderwijscoöperatie T-Primair en Angelique de Kort, manager bibliotheken Tilburg koos de Tilburgse Voorleeskampioen: Stella Raab van Basisschool Meander, voor het voorlezen van een aangrijpend fragment uit Bommen op ons huis van Martine Letterie.

De titel voorleeskampioen

Stella gaat als Voorleeskampioen van Tilburg door naar de Halve Provinciale finale. Als alles goed blijft gaan, kan zij hierna in de provinciale finale Voorleeskampioen van Noord-Brabant worden. De winnaar van deze ronde (en de winnaars van andere lokale finales in BMB-bibliotheken krijgen van de bibliotheek een workshop Voorlezen cadeau.

Voorleeskampioenen van alle provincies treffen elkaar ten slotte op 17 mei 2017 voor de Landelijke Finale. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen en de bibliotheken.

De begeleidende onderwijzers en ouders vertelden dat de Voorleeswedstrijd erg stimulerend had gewerkt op het (voor)lezen in de klas en thuis…. en daar was het precies om begonnen!