Stichting Op Groene Voet zoekt de 10 tofste tuintjes van Tilburg

tofste tuintjes van tilburg

Het project 1000 Blauwe Tuinen in Tilburg sluit af met een zoektocht naar de 10 tofste tuintjes van Tilburg. Het doel van het project 1000 Blauwe Tuinen is om in 3 jaar tijd minimaal 1000 tuinen watervriendelijker te (helpen) maken. Er zijn 850 regentonnen geplaatst, meestal mét overloop naar de tuin en meer dan 700 tuineigenaren hebben hun tuinscore berekend en veelal verhoogd via de tips op blauwetuinen.nl.

Foto: Jules van Iperen

Tot 1 oktober kan iedereen hun tuin nog letterlijk op de Blauwe Tuinen kaart zetten en in aanmerking komen voor 1 van de wekelijkse of hoofdprijzen.

“Het allermooist zou natuurlijk zijn als we 1000 tuinscores hebben op de plattegrond,” meent Janneke de Vries, coördinator van het project. ”Dat kan als Tilburgse tuineigenaren meedoen voor 1 oktober. Daarom maken ook de nieuwere tuinen met score en foto kans op de titel ‘Toffe Tilburgse Tuin’ en de bijbehorende wekelijkse prijzen”.

Nog 1 maand voor 1000 Blauwe Tuinen…

Uiteindelijk worden 10 tuinen gekozen door een jury en beloond voor hun resultaat. Tot de watergerelateerde prijzen behoren een ballonvaart met het gezin óver de Tilburgse tuinen en een familieboottocht over het Tilburgse water. Blauwe gezinstuinen maken kans op mooie tuinaccessoires van Capi Europe en growtafels van elho, beiden lokale producenten van mooie tuinproducten, aldus Janneke.

Wat ís een blauwe Tuin? “Natuurlijk is een toffe tuin een tuin waarover nagedacht is hoe deze water-, of zelfs klimaatvriendelijk in te richten. Daar wordt je tuin ook gelijk gezonder van, dus iedereen wint sowieso.” Tips hoe je dat kan aanpakken vind je via de website van het project. “Soms scoort een tuin hoger dan de eigenaar denkt en vice versa. Daarom is het ook interessant om je tuinscore te weten en te zien wat je nog meer kunt doen.”

Tilburg is heet door verstening?

“Tilburgse tuinen zijn, in vergelijking met andere grote steden, versteender dan gewenst. Maar liefst 68% van de tuineigenaren kiest voor een groot gedeelte verstening, wat automatisch leidt tot het opslaan van warmte en bijdraagt aan het hitteprobleem in de zomer. Het gezonde regenwater vloeit vaak ook gelijk naar het riool in plaats dat het behouden wordt in de tuin. Gezien het feit dat 40% van het Tilburgs oppervlak in handen is van particulieren, kunnen we zeker zelf bijdragen aan een groenere en gezondere stad.”

Prijzen in de waterspeeltuin

De prijsuitreiking vindt plaats op 24 oktober tijdens de Week van Ons Water in de Blauwe Spoortuin: een openbaar gebied van RAW tot en met de Hall of Fame dat door vrijwilligers is omgetoverd tot een watervriendelijke tuin. Op die dag wordt ook de Waterspeeltuin bij het Ontdekstation013 officiëel geopend. Iedereen met een tuin in het 013 gebied kan meedoen tot 1 oktober!