Strenge controles op vuurwerk

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling is een traditie. Leuk, mooi, spannend en spectaculair al dat sier- en knalmateriaal. Maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Risico’s voor jezelf, je familie, je vrienden én je huisdieren.

Elk jaar gebeuren er ongelukken met vuurwerk waarbij vooral jonge mensen gewond raken. Tijdens de jaarwisseling van 2009 zijn 297 mensen behandeld voor (ernstig) oogletsel. In veel gevallen is er sprake van verboden consumenten vuurwerk. Beperk de risico’s en daarmee de ongelukken.

Zware lading
Bij veel ongevallen met vuurwerk is er sprake van verboden consumenten vuurwerk. Dit vuurwerk heeft meestal een veel zwaardere lading dan is toegestaan en ook ontbreekt vaak de gebruiksaanwijzing. De explosiekracht is zó groot dat dit gemakkelijk beschadigingen aan gehoor of longen kan veroorzaken. Ook is niet altijd duidelijk hoe of waar je het moet aansteken. Soms zitten er twee lonten aan en welke moet je dan gebruiken? 

Strijkers
Trouwens, niet veel mensen zijn ervan op de hoogte dat een lont van professioneel vuurwerk veel sneller brandt dan de normale lonten. En de zogenaamde strijkers hebben al helemaal geen lont. De grote verrassing is dus wanneer die strijker precies knalt. Ondeskundig gebruik leidt tot ernstige ongevallen.

Ook de opslag van dit verboden vuurwerk levert enorme veiligheidsrisico’s op. Daarom worden illegale handel, illegaal vervoer én illegale opslag van verboden vuurwerk hard aangepakt door politie en justitie.

Illegale handel melden
Het Regionaal Milieuteam van de politie doet rechercheonderzoek naar illegaal vuurwerk en de mensen die daarin handelen. Daarbij heeft de politie de hulp van burgers hard nodig.

Wie weet waar illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt doorverkocht, kan dit doorgeven via de anonieme tiplijn 0800-7000.

Rechter bepaalt straf
Wie overlast van vuurwerk heeft, belt in dat geval dan met de lokale politie via nummer 0900-8844. Iemand die wordt gepakt tijdens het vervoeren, verkopen of voor het opslaan van illegaal vuurwerk krijgt een proces-verbaal van de politie. Daarna is het aan de rechter hoe hoog de straf zal zijn. Die hangt af van de ernst van de situatie. Ook eventuele eerdere vergrijpen wegen mee. Bij illegale vuurwerkhandel komt het vaak zelfs tot gevangenisstraffen.

Jongeren die zorgen voor vuurwerkoverlast of daarmee schade veroorzaken komen doorgaans bij bureau Halt terecht. Om verdere straf te voorkomen moeten zij afgesproken werkzaamheden doen en de eventuele schade herstellen of vergoeden.

Legaal
Legaal vuurwerk met een maximum van 10 kilo mag door iedereen vanaf 16 jaar op 29, 30 en 31 december worden gekocht bij de erkende vuurwerkhandelaren. Goedgekeurd vuurwerk is altijd voorzien van een lont, een Nederlandse gebruiksaanwijzing en het opschrift ‘Bestemd voor particulier gebruik’.

Vuurwerk dat na 4 juli van dit jaar op de Nederlandse markt is gekomen heeft daarnaast ook een CE keurmerk en een aanduiding van de netto explosieve massa (NEM).

Afsteken
Het afsteken van vuurwerk is toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. In de buurt van bijvoorbeeld een ziekenhuis, bejaardencentrum of dierenasiel is het niet toegestaan om vuurwerk af te steken.

Nieuwjaarsfeesten in Tilburg
Vuurwerkverkooppunten in Tilburg