Studenten Helicon MBO Tilburg starten fictief duurzaam bedrijf

fictief duurzaam bedrijf

In het kader van de lessen Ondernemen, startten alle tweedejaars studenten van Helicon MBO Tilburg afgelopen periode een fictief duurzaam bedrijf. Tijdens de Dragon’s Den, genoemd naar het gelijknamige TV-programma van BBC, pitchten studenten het bedrijfsplan. Eén van die bedrijven is Sedum, van studenten Jop, Jules, Elise, Bram en Tom.

”In 10 weken zijn we van vaag plan naar een bijna-echt bedrijf gegaan,” vertellen de studenten. ”We hebben Sedum opgericht, een projectbureau op het gebied van stedelijk landschap en klimaatadaptatie. Als dienst levert Sedum een aanbeveling en inpassingsplan op het gebied van stedelijk landschap en klimaatadaptatie op maat. Nu nog voor particulieren, in de toekomst hoopt Sedum ook paraat te kunnen staan voor gemeenten, wijkorganisaties en woningbouwcoöperaties. We hebben ook een website opgezet.”

Pitchen tijdens de Dragon’s Den

Het concept ‘Helicon Dragons’ Den’ is gebaseerd op het gelijknamige BBC-programma. Op de bedrijvenmarkt presenteert elke studentenonderneming het fictieve bedrijf. De strijd der miniondernemingen eindigt in De Grote Finale. Tijdens de eerste ronde krijgen de projectgroepjes slechts één minuut de tijd om hun bedrijfsidee persoonlijk en overtuigend te presenteren. Wie de jury heeft kunnen overtuigen, mag door naar de Grote Finale. In deze laatste en allesbeslissende ronde worden de studenten aan kritische vragen van de jury onderworpen. De jury bestaat uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven: Dirk van de Ven (World of Walas), Jesse de Doelder (NextGen013) en Niek Frijters (Bureau voor beeldvorming).

Sedum is tweede geworden tijdens de grote finale. In onderstaand filmpje een beter beeld van het bedrijfsplan:

Ondernemen in lesprogramma Helicon MBO Tilburg

Tijdens de mbo-opleiding Stad en mens worden studenten gestimuleerd in ondernemend gedrag. Zij leren onder andere marktgericht handelen, creatieve oplossingen bedenken en sociaal-maatschappelijke vaardigheden ontwikkelen. Ieder schooljaar starten tweedejaars studenten van Helicon MBO Tilburg daarbij een fictieve onderneming.