Nieuws

Let op! Dit artikel is al 251 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Suikerfeest vieren in Tilburg: 5 hotspots

Een maand lang vasten is bijna voorbij en dat wordt groots gevierd. Van de lekkerste gebakjes tot het heerlijkste vlees. Mijn naam is Siham en ik doe zelf ook mee aan de Ramadan. Om elke dag met een nieuw dineridee te komen kan best moeilijk zijn. Al helemaal als je zelf de hele dag nog niks hebt gegeten. Gelukkig hebben we in Tilburg genoeg keus aan lekkernijen om inspiratie op te doen voor het vastenmaal en natuurlijk ook het Suikerfeest dat er weer aan komt. Maar waar halen wij al dat lekkers? Right here!

Blog & foto’s: Siham Razzouk, student journalistiek

#1 Bakkerij Afrah

Afrah

Deze Marokkaanse bakkerij is gelegen aan de Bernardusplein in Tilburg-west en heeft een ruime keuze aan heerlijke lekkernijen. Naast de traditionele Marokkaanse broden in alle soorten en maten, verkopen ze hier ook de lekkerste loempia’s, de typisch Marokkaanse lemsemen (een soort pannenkoek), hebben ze een groot variatie aan verschillende snacks, die elke dag vers worden gemaakt. En ook de Marokkaanse koekjes kun je hier vinden.

#2 Slagerij Rif

Rif

We kunnen natuurlijk niet de vele Marokkaanse en Turkse slagerijen vergeten die we in onze mooie stad kunnen vinden. Een van die slagerijen is slagerij Rif. Je vindt hem in het midden van het centrum en dit is onder andere een van de plekken waar je naar toe gaat om de Marokkaanse keuken zelf in huis te brengen. Naast de ruime keuze aan vlees, zijn er ook genoeg kruiden, noten, olijven, fruit, zoetigheden en echt Marokkaanse ingrediënten die je eten een authentieke Marokkaanse smaak geeft.

#3 Günes MarketGunes

Gelegen op de Korvelseweg vind je de Günes Market. Een Turkse slagerij/mini supermarkt waar je net zoals bij slagerij Rif ook allerlei producten kunt halen voor de Ramadan. Deze mini-supermarkt staat bekend vanwege het uitgebreide assortiment van Turkse ingrediënten. Superlekker als je wil experimenteren met smaak.

#4 Albert Heijn XL

Albert Heijn

We kennen natuurlijk allemaal de Albert Heijn XL in de Jan Heijnstraat. Maar wist je ook dat de Albert Heijn een speciaal Ramadan schap heeft tijdens de vastenmaand? Ook hier kun je terecht om thuis een heerlijk maaltijd te maken. Perfect voor als je snel boodschappen moet doen maar geen tijd hebt om langs alle halal-speciaalzaken te gaan.

#5 Restaurant Masal

Masal

Maar wil je een keertje iets anders dan zelf in de keuken staan, dan kun je ook het vasten verbreken in het Turkse restaurant Masal. Naast een normaal menu, serveren ze ook een speciaal ‘iftar’ menu voor de mensen die mee doen aan de Ramadan. Ook kun je hier terecht tijdens het Suikerfeest voor een feest menu ter afsluiting van de vastenmaand. Lekker genieten van de traditionele Turkse gerechten in een sfeervol, 1001 nacht-restaurant is de perfecte afsluiter van deze maand.

Siham en de Ramadan

Het is bijna zover: het Suikerfeest komt er weer aan en ik kan niet wachten. Mijn naam is Siham en ik doe al jaren mee aan de Ramadan. De Ramadan is, zoals vele van jullie al weten, een maand waarbij wij Moslims niet eten en drinken tot de zon ondergaat. Maar wat vele van jullie niet weet is dat het veel meer is dan alleen dat. De Ramadan voor mij, is een maand van respect, discipline, familie en jezelf als het ware een beetje terugvinden. Het is ook met name een maand van samenkomst en gezellig met elkaar het vasten verbreken. Het vasten op zich is niet moeilijk. Niet kunnen eten en drinken, daar zet je jezelf wel overheen. Daar ben je na een tijdje op ingesteld. Honger en dorst valt dan ook reuze mee. Wat het zo moeilijk maakt is de mentale druk die het met zich kan meebrengen. Je bent sneller moe, je concentratie is ver te zoeken en je hebt weinig energie. Vooral de laatste jaren is dat het geval. De Ramadan valt in een periode dat de dagen lang zijn en de nachten kort. Dus veel slapen zit er ook niet echt in.

Zelf volg ik een studie en als student merk je hoe zwaar het soms kan zijn. De hele dag op pad, vroeg opstaan, huiswerk maken, leren, noem het maar op. Maar al met al wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Je beseft nu pas echt hoeveel zelfdiscipline je hebt en als je iets wil, dan kun je het ook. En laten we ook heel eerlijk zijn. Al dat geld dat je ermee bespaart is ook wel een pluspunt. (Tenminste ik, want letterlijk al mijn geld gaat uit naar eten (: ). Het was leuk om weer een maandje mee te doen, maar ik ben ook wel blij als ik straks weer normaal kan eten. Nog maar een paar dagjes en dan is het voor dit jaar ook weer voorbij.

Reageer op dit bericht