Terugblik Festival Mundial 2015

Het is je vast niet ontgaan: afgelopen weekend vond Festival Mundial weer plaats in de Tilburgse Spoorzone. Kon je dit jaar niet bij het multiculti evenement zijn? Of heb je niet alles meegekregen? Geen paniek! Festival Mundial-ganger Malini Witlox blikt even terug op afgelopen weekend.

Door: Malini Witlox

Ambassadeur van Tilburg

Een betere ambassadeur dan Kenny B kan Tilburg zich niet wensen. “Tilburg is de mooiste stad van Nederland,”zegt de Tilburgse Kenny B enkele keren tijdens zijn optreden, een uitspraak waarmee hij de handen makkelijk op elkaar krijgt. De rapper heeft dan al verschillende liedjes in het Surinaams, Engels en Nederlands gebracht waaronder natuurlijk zijn megahit ‘Parijs’. Op het grasveld bij het Parkpodium is het afgeladen vol, maar de sfeer wordt nooit vervelend. Topweer, goede muziek en een goede sfeer, meer heeft Mundial eigenlijk niet nodig.

kenny B

Fietspomp en wasbord

In ‘Boemel’, een kleine warme zaal naast de Smederijtuin treedt om half 5 Lieve Louise en de Fanfare op.  Het duo brengt een aantal kleinkunstliedjes. Vorig jaar trad op Mundial de theatergroep BOT op, die met verschillende zelfgemaakte instrumenten een topshow weggaf.  Lieve Lamerichs en Louise Donker hebben de kunst mogelijk van de heren afgekeken en gebruiken onder meer een fietspomp en wasbord, maar halen nooit het topniveau dat vorig jaar werd neergezet.

Dan maar snel naar de Chinese band Long Shen Dao. Hokjesdenkend verwachten we wat melodische Chinese deuntjes met fluiten en oude snareninstrumenten, maar worden geheel verrast. Een beetje reggae, een beetje rock, de band laat alles zien behalve traditionele Chinese muziek. Sommige bezoekers haken teleurgesteld af, anderen komen juist nieuwsgierig kijken.

Afval om je oren

Festival Mundial had de afgelopen jaren veel dans en theater geprogrammeerd, iets wat nu helaas grotendeels ontbreekt. Er is geen apart danspodium en er zijn weinig rondlopende acts, op een man op een fiets en op enkele buikdanseressen na. Wel is er een voorstelling van de dansgroep Vloeistof. Deze dansers zijn inmiddels ‘vaste act’ op Mundial, al sinds 2007 zijn ze elk jaar van de partij. In de voorstelling van dit jaar krijgt het publiek een groene overal aan, een bouwhelm op en een geel hesje aan. Twee dansers voeren een dans zonder muziek uit, waarbij steeds meer afval de kleine ruimte in wordt gegooid en waarbij het publiek op het einde letterlijk afval om de oren gesmeten krijgt. De boodschap: met ons afval verwoesten we de wereld.  Er is plek voor vijftien bezoekers, de zaal is klein, waardoor de dansers in de kleine ruimte soms letterlijk bij je op schoot landen. Er zijn slechts vier voorstellingen waardoor het merendeel van de Mundialbezoekers dus helaas geen kaartje kan krijgen.

Twintig meter verderop staat een oude SRV-wagen, waar plaats is voor ongeveer dertig bezoekers. Wat volgt zijn twee optredens van winnende artiesten van Kunstbende, een landelijke wedstrijd voor jong talent tussen de 13 en 18 jaar oud. Cabaretière Bibi krijgt alle bezoekers zover om luidkeels over zaadcellen te zingen (Ik ben de allersnelste zaadcel, dan ben ik), een bijzonder geestig liedje.

20150627_Festival_Mundial_Corne_Hannink_Fotografie_0499

Verrassingsact

Maar hoogtepunt van de dag: tja, dat is eigenlijk iets wat niet in het programmaboekje staat. Mundial-liefhebbers die voor medio april een kaart kochten (Early Bird) konden entree krijgen tot een verrassingsact in de Loc-hal. Een intiem concert is beloofd, maar met bijna 1000 bezoekers is het behoorlijk druk. De Marokkaanse rapper laat iedereen op de grond zitten, om zo toch een huiskamersfeer te krijgen en het lukt. Betoverend is het nummer dat hij met de 17-jarige Ruben Annink (finalist van De Beste Singer-Songwriter) zingt.

Ondanks de enorme hoogte en breedte is de akoestiek in de Loc-hal ongekend goed, zo bewijst een dag later ook de zondagse verrassingsact Wudstik. Ook hij laat iedereen zitten, de hal is megalomaan groot en toch is de sfeer knus. Uitstekend zingend, kun je -als er geen muziek was- een speld horen vallen, zo muisstil luistert het publiek. Mooie kwetsbare liedjes, topsfeer.

Afron-Balkan

Ook een verrasing op zondag is The Nomadic Orchestra. Bij de eerste liedjes van deze energieke Zuid-Afrikaanse band blijven sommige bezoekers nog zitten, maar al snel springt en danst iedereen en een eenling waagt zich aan crowdsurfen. Klezmer, gypsy, circusmuziek, van alles wat. Zelf noemen ze het Afron-Balkan. Tof is het in ieder geval, vermoeiend ook. Op blote voeten dansen we het grasveld bijna kapot. We want More roept het publiek lang en de band wil wel, maar het mag niet van de organisatie. Jammer, maar volgend jaar zeker weer programmeren?

Eindconclusie: Mundial 2015 was weer zeker het bezoeken waard, maar volgend jaar graag weer meer straattheater en dans. Een acht waard, niet verkeerd.