Nieuws

mantelzorg
Let op! Dit artikel is al 246 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Terugblik op de Week van de Mantelzorg: samenwerking ContourdeTwern en Bosch

Elke dag zorgen in Nederland zo’n 3,5 miljoen mensen voor een hulpbehoevende partner, ouder, kind, buur of andere naaste. Deze onbetaalde hulp heet mantelzorg. 10 november is de Dag van de Mantelzorg. In het hele land worden rond die dag activiteiten georganiseerd om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. ContourdeTwern vindt goede ondersteuning van mantelzorgers enorm belangrijk. De welzijnsorganisatie besteedt in Tilburg dan ook een hele week (5 – 10 november) extra aandacht aan dit thema, onder meer bij Bosch Transmission Technology B.V.

Focus op welzijn van medewerkers

Bij Bosch Transmission Technology B.V. in Tilburg werken 1.600 mensen met verschillende culturele achtergronden. Bosch heeft een grote focus op het welzijn van haar medewerkers en duurzame inzetbaarheid. Op 7 november, midden in de Week van de Mantelzorg, is in het bedrijf daarom extra aandacht geschonken aan mantelzorg. Mantelzorgconsulent Willeke Sloot van ContourdeTwern heeft dagelijks met de ondersteuning van mantelzorgers te maken en werd benaderd om voorlichting te geven aan medewerkers van Bosch. “Vaak gaat alle aandacht uit naar diegene die zorg krijgt. Mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend dat zij de zorg op zich nemen en herkennen zich ook niet in de term mantelzorger.”

Sloot stond 7 november met een aantal collega’s bij Bosch met informatie. “We zijn om 6.00 uur gestart omdat de nachtploeg dan naar huis gaat. Op die manier konden we zo veel mogelijk mensen bereiken of de kans geven om met ons in gesprek te gaan. Bij het informatiepunt is nuttige informatie gegeven over de mogelijkheden die er zijn om werk, zorg en het sociale leven te combineren. Mantelzorg vergt vaak veel tijd en kan onverwachts opduiken. Het is fijn om te weten dat er mogelijkheden zijn bij Bosch om hier zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan.”

In de gemeente Tilburg zijn mantelzorgers deze week extra in het zonnetje gezet en werden er uiteenlopende activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers. “Dit is de eerste keer dat we samenwerken met het bedrijfsleven”, aldus Sloot. “Wij steken onze waardering voor de mensen die mantelzorg leveren niet onder stoelen of banken. Ook informeren we zo veel mogelijk mensen over wat het betekent om mantelzorger te zijn. En hoe mensen mantelzorgers kunnen ondersteunen, zodat ze er niet alleen voor staan.”

Op www.contourdetwern.nl/mantelzorg vind je meer informatie over de ondersteuning die je als mantelzorger kunt krijgen en kun je er de mantelzorgscan invullen, om jouw risico op overbelasting te meten.

Reageer op dit bericht