Textielbuurt is weer aan kant

Het groot onderhoud in de Textielbuurt is afgelopen woensdag 16 april afgerond met een mooie verrassing uitgedeeld door de bewonersgroep in samenwerking met WonenBreburg. 164 woningen werden grondig aangepakt en zes winkelwoningen zijn eveneens gerenoveerd. Om de oplevering te vieren bracht de bewonersgroep van de Textielbuurt een prachtig gevulde mand langs alle woningen en de winkels waarin een uitgebreid schoonmaakpakket zat. Met handdoeken, schuursponsjes, waspoeder en andere schoonmaakmiddelen kunnen bewoners met een fris onderkomen weer plezierig wonen.

wonenbreburg-bewoners
De Textielbuurt is klaar voor een feestelijke dag.

Textielbuurt aan kant

  • Groot onderhoud aan 164 huishoudens
  • Groot onderhoud aan 6 winkelwoningen
  • Dessinateurstraat, Plesserstraat, Ringbaan Noord, Scheerderstraat, Schrobbelaarstraat, Spinmeesterstraat, Textielplein, Textielstraat, Weefmeesterstraat en Weverstraat zijn aangepakt
  • Per woning werd er voor 45.000 euro aan groot onderhoud verricht
  • Gemiddeld duurde het groot onderhoud per woning 21 dagen
  • De keukens werden verplaatst waardoor de woning groter oogt, badkamers zijn vergroot, toiletten opgeknapt en het straatbeeld ziet er weer fris uit met een flinke lik verf en nieuwe voordeuren.
wonenbreburg-baast-en-robbie
Mevrouw van Baast en Robbie lopen met hun pakket naar huis.

Bewonersgroep

De Textielbuurt is een echte volksbuurt, waar de mensen elkaar helpen en waar nog èchte sociale controle is. Mensen uit een andere buurt of wijk, die verhuizen naar de Textielbuurt, vinden er doorgaans snel hun draai en wonen er prettig. De dames van de bewonersgroep hebben zelfs soep gekookt voor de vakmannen tijdens het onderhoudsproject, erg bijzonder! Natuurlijk was er bij aanvang van en tijdens de werkzaamheden wel eens wat onvrede. Maar in goed overleg is dat in de meeste gevallen tot een goed einde gebracht.

Mevrouw van Dartel zit al vanaf het prille begin in de bewonersgroep. Toen het groot onderhoud in de Textielbuurt in februari 2013 startte was zij zo nieuwsgierig dat ze overal over mee wilde praten. „We zijn eerst in de Hasselt gaan kijken hoe het er daar aan toe ging. Daarna zochten we naar ideeën voor onze eigen wijk. Door middel van nieuwsbrieven hielden we alle bewoners op de hoogte van het groot onderhoud. En doordat ik in de bewonersgroep zat net als vijf andere dames, deed ik veel ideeën op voor mijn eigen huis. De badkamer is gedaan, ik heb nieuwe raamkozijnen, een ruimere wc, de keuken is verlegd en ik koos voor een luxe uitvoerig en ik heb nu een ketel op zolder. Dit alles in 21 dagen. Omdat ik in de bewonersgroep zit weet ik dat veel huishoudens de onderhoudsperiode soms als lastig ervaarden, maar met een praatje kon de klus dan al snel weer verder gaan. Nu is iedereen blij met het onderhoud weet ik. Ik woon hier al sinds mijn geboorte en ken dus iedereen. Een gesprekje is dan snel aangeknoopt”, zegt Van Dartel.

Groot onderhoud Textielbuurt
Tegen huurverhoging kregen de bewoners in de Textielbuurt nieuwe, ruimere keukens op een andere plek in het huis en HR-combiketels met radiatoren. Ze mochten bovendien kiezen voor een nieuwe en grotere badkamer en toillet. Al deze facetten maken de woningen modern en prettig om in te leven. Daarnaast zijn de woningen geïsoleerd, en in combinatie met een nieuw ventilatiesysteem hebben de woningen nu energielabel B in plaats van D. De straten hebben een fris en gevarieerd aanzicht gekregen, mede door de nieuwe voordeuren in de woningen en een likje verf tegen de gevels. „Mijn schuur is zelfs nog nat”, zegt mevrouw van Zelst. Ze is heel blij met de aanpassingen aan haar woning, maar ervaarde de opknapperiode als „kamperen in eigen woning.”

Om die reden koos bewoonster Mevrouw van Baast ook eieren voor haar geld. „Ik ben zeven weken bij mijn schoonouders in Breda gaan wonen”, legt ze uit. „Mijn zoon Robbie was net geboren en ik zag het niet zitten om met zo’n kleine jongen in een huis te leven dat van voor tot achter opgeknapt werd. We hebben nu een open keuken die onze woning veel ruimtelijker maakt en de verwarmingen zijn verlegd zodat we niet overal buizen hebben lopen. Ik heb om een aantal extra’s gevraagd waaronder meerdere nieuwe stopcontacten. Omdat we alles naar wens willen hebben, zetten we nu de puntjes op de i: zo heeft mijn vriend een nieuwe tegelvloer gelegd en doen we wat schilderwerk.

Lees hier de ervaringen van de winkeliers.

Lees hier de reactie van de directeur Vastgoed Aline Zwierstra.