Nieuws

Stof tot nadenken
Let op! Dit artikel is al 167 dagen oud en wellicht niet meer relevant

TextielMuseum en BANK15 starten duurzame textielchallenge

Het TextielMuseum en BANK15 zijn op zoek naar creatieve makers voor de open call ‘Stof tot nadenken’. De twee Tilburgse organisaties delen de visie dat het inzetten van creativiteit leidt tot nieuwe invalshoeken. Voor deze eerste samenwerking starten de organisaties daarom een challenge die gericht is op duurzaam textiel. Iedereen is welkom om tot en met 24 juni een voorstel in te sturen, dat kan leiden tot een presentatie in het TextielMuseum.

Stof tot nadenken

Als je alleen maar lokale middelen voor handen hebt en nooit meer een nieuwe grondstof om textiel te maken, hoe ziet textiel er dan uit? Met dit vraagstuk worden makers morgen uitgedaagd om na te denken over de herkomst en impact van textiel. Iedereen is welkom om zijn of haar idee in te sturen. Aan de hand van de ingestuurde stukken kiest de jury vijf makers die hun concept verder mogen ontwikkelen. Eenmaal geselecteerd krijgen ze daarvoor tien dagen de tijd en is er een kleine fee beschikbaar. De vijf gekozen makers mogen hun idee van 10 juli t/m 16 augustus presenteren in het TextielMuseum.

Werken aan duurzaamheid & Innovatie door creativiteit

‘Duurzaamheid is een onderwerp dat door steeds meer ontwerpers en kunstenaars wordt omarmd’, aldus Adelheid Smit, conservator van het TextielMuseum. ‘We willen met onze activiteiten bijdragen aan het besef dat het een collectieve verantwoordelijkheid is om een meer leefbare en rechtvaardige wereld te creëren. Samen starten het TextielMuseum en BANK15 een duurzame textielchallenge, waarmee ze tevens hun eerste samenwerking aftrappen.

Fenne Verhoeven, projectleider bij BANK15, licht toe: ‘Met Art of Innovate bieden we de mogelijkheid om uiting te geven aan creativiteit en een bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken. We kiezen daarom de creatieve sector om een reactie te geven op de huidige tijdgeest. Met Art of Innovate geeft BANK15 kunst- en designtalent de ruimte om binnen de creatieve sector te ontwikkelen, door onder andere ateliers, exposities en educatieprogramma’s te bieden.’

Doe mee en deel jouw idee

Heb jij een mooi idee over duurzaam textiel dat je wilt delen? Alle creatieve voorstellen zijn welkom, of je nu wilt reageren met kunst, design of mode. Werk je idee uit in een beknopt plan van maximaal 400 woorden en drie afbeeldingen, en stuur het uiterlijk 24 juni in via info@bank15.nl. Op 26 juni maken ze dan bekend welke vijf makers verder mogen ontwikkelen en hun concept gaan exposeren in het TextielMuseum. Lees voor deelname meer informatie over de richtlijnen op de website van het TextielMuseum.

Reageer op dit bericht