TextielMuseum ontvangt 75.000 bezoekers in 2019; meer dan jaar ervoor

textielmuseum

Het TextielMuseum ontving het afgelopen jaar bijna 75.000 bezoekers. Daarmee slaagt het museum erin meerdere achtereenvolgende jaren een substantiële groei te laten zien. Alleen in 2017 trok het museum meer bezoekers. In dat jaar, waarin de jurk en cape van Koningin Máxima te zien waren en het museum de Bankgiro Loterij Museumprijs won, sloot het museum af met bijna 78.000 bezoekers.

In het TextielLab werden in 2019 ruim 200 nieuwe innovatieve textiele projecten ontwikkeld die naast het museum in Tilburg, te zien waren in onder andere Milaan, Tokyo en Brussel.

Hoogtepunten

Directeur Errol van de Werdt is verheugd met het bezoekersaantal: “Het groeiende aantal bezoekers is met het oog op onze toekomstplannen een enorme stimulans.” Het succes van het afgelopen jaar is deels te danken aan de tentoonstelling ‘Bauhaus | Modern textiel in Nederland’, tijdens de viering van 100 jaar Bauhaus. Verrassend waren de hoge bezoekersaantallen in juli en augustus. In deze maanden, die normaal ‘rustig’ genoemd kunnen worden, wist een recordaantal bezoekers sinds jaren de weg naar het museum te vinden. Op 16 november 2019 opende de tentoonstelling ‘The Art of Lace’. Deze tentoonstelling, waar meer dan veertig verfijnde creaties van kant te zien zijn van ’s werelds grootse modehuizen zoals Chanel, Dior en Jean Paul Gaultier, is nog te zien tot en met 10 mei 2020.

Immense gordijnen voor de LocHal

Het TextielLab ontwikkelde zes immense gordijnen voor de LocHal in Tilburg, die sinds januari ruim 700.000 mensen wist te trekken en internationale prijzen won waaronder BNA’s Beste gebouw van het jaar, een Dezeen Award en meest recentelijk ‘Building of the year’ tijdens het World Architecture Festival. In het TextielMuseum was een presentatie te zien over het ontwerp- en maakproces van de textielen, ontworpen door architectenbureau Inside Outside. Ook werd het project gepresenteerd op de Dutch Design Week in Eindhoven als winnaar van de Dutch Design Award.

Textielprojecten te zien over de hele wereld

In het TextielLab werden in 2019 bijzondere projecten ontwikkeld voor nationale en internationale kunstenaars en ontwerpers. In de zomer werd een 26 meter lang wandkleed door kunstenaar Kustaa Saksi onthuld in het Europagebouw in Brussel, gemaakt in het TextielLab. Een van Mexico’s grootste hedendaagse kunstenaars, Carlos Amorales, kwam naar het TextielLab voor de ontwikkeling van een nieuw werk voor zijn solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. En jonge ontwerpers Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers ontwikkelden een innovatieve zonwering voor de vergaderruimte van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, samen met de experts in het TextielLab.

(Inter)nationale samenwerking

In november ondertekende het TextielMuseum een samenwerkingsovereenkomst met het Nationale Zijdemuseum, een van China’s meest prestigieuze musea, in aanwezigheid van wethouder Marcelle Hendrickx. De musea gaan samenwerken op het gebied van de restauratie en conservering van textiel, programmering en educatie. In 2017 tekende het TextielMuseum al een 5-jarige samenwerkingsovereenkomst met het Rijksmuseum in Amsterdam waarbinnen de musea expertise uitwisselen. Het TextielMuseum was in 2019 keynote-spreker op het Best in Heritage congres in Dubrovnik, als winnaar van de internationale prijs in 2018 en er werden belangrijke stappen gezet voor gemeenschappelijke projecten met de stichting Hermitage van het State Hermitage Museum in Sint-Petersburg.