Nieuws

Burenavond
Let op! Dit artikel is al 123 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Textielmuseum speculeert over toekomstplannen tijdens Burenavond

De Burenavond van het TextielMuseum afgelopen woensdag was een groot succes. 450 buurtbewoners ontdekten tijdens deze gratis avondopenstelling meer over het museum nu én straks.

Het TextielMuseum organiseerde de Burenavond om de toekomstplannen die het museum heeft voor zowel het eigen museumaanbod als het omliggende Mommers- en Drögecomplex te delen met omwonenden. Begin januari presenteerde het museum de toekomstvisie TextielMuseum 2020-2024.

In gesprek met de buren

Tijdens de Burenavond gingen medewerkers van het museum met buurtbewoners in gesprek over de toekomstplannen van het museum. Directeur Errol van de Werdt: “We gaan ons in de toekomst steviger dan ooit maatschappelijk positioneren en willen hier – met de textielhistorie als vertrekpunt – een levendige en dynamische plek creëren waar iedereen kan ontdekken, maken, experimenteren en leren. De positieve energie die ik bij buurtbewoners proef over de potentie van deze wijk is voor ons een enorme stimulans. Wij zijn er klaar voor om samen met de gemeente, partners, makers, de stad en de wijk de volgende stappen te gaan zetten.”

Uitspraken van buurtbewoners

“Ik vind het belangrijk dat textiel – waar Tilburg bekend om heeft gestaan – blijft voortleven, en dat er parallellen naar de toekomst worden getrokken.”

“Als hier gaat gebeuren wat nu ook het geval is bij de Spoorzone en de Piushaven, en dat je ook even een drankje kan doen of kan lunchen, dan zal ik hier als buurtbewoner zeker vaker te zien zijn. Maar ook mensen die verder weg in de stad wonen zullen het hier gaan bezoeken, daar ben ik van overtuigd.”

“Ik vind de Burenavond een leuk initiatief. Fijn dat ze ons niet vergeten en rekening houden met ons, omdat wij hier vlakbij wonen.”

Museumbouw te klein voor groeiend bezoekersaantal

Tijdens de Burenavond genoten buurtbewoners van demonstraties in de professionele werkplaats van het museum. De nieuwste tentoonstellingen, diverse maak-activiteiten waaronder het laten laseren van een tasje en het laten borduren van een zakdoek. Om organisatorische- en veiligheidsredenen heeft het TextielMuseum een stop op het aantal aanmeldingen voor de Burenavond moeten zetten.

Het museumgebouw en de aanwezige faciliteiten zijn niet meer berekend op de grote bezoekersaantallen die het museum trekt. Voor het museum is dit één van de urgenties van de gewenste doorontwikkeling van het museum. Het bestaat uit zowel een nieuwe programmering als fysieke aanpassing en uitbreiding van het museumcomplex.

Ben je nieuwsgierig naar de concrete plannen? Hier vind je ze!

Reageer op dit bericht