Nieuws

Grass Company
Let op! Dit artikel is al 1435 dagen oud en wellicht niet meer relevant

The Grass Company: méér dan een coffeeshop

Iedere Tilburger kent The Grass Company aan de Spoorlaan, maar wist je dat er in de Piusstraat ook een vestiging zit? Coffeeshops komen vaak in het nieuws, je ziet echter nooit een gezicht bij die berichtgeving. Reden genoeg voor ons om in gesprek te gaan met de bedrijfsleiders van de bekendste coffeeshops van Tilburg. Wij spraken met ze af bij The Grass Company aan de Spoorlaan.

The Grass Company heeft in totaal vier vestigingen, waarvan er twee in ‘s-Hertogenbosch zijn gevestigd en twee in Tilburg. The Grass Company aan de Spoorlaan staat naast coffeeshop, bekend als horecagelegenheid met een uitgebreide menukaart. De vestiging aan de Piusstraat (voorheen Ochtendgloren) vervult ook de rol van buurthuis.

Coffeeshop als buurthuis

Bram de Gunst (29) werkt al zo’n tien jaar bij The Grass Company. “Mijn zaak is écht een buurthuis voor de wijk. We organiseren veel activiteiten om mensen met elkaar in contact te brengen. Enkele voorbeelden: pool- en mens-erger-je-niet toernooien, een barbecue en live voetbaluitzendingen. Dat doen we om het sociale aspect binnen de zaak te versterken. Je merkt dat het er bij ons in de zaak niet toe doet doet bij welke bevolkingsgroep je hoort, alles mixt hier perfect met elkaar. Zo zie ik hier vaak genoeg Antilliaanse jongeren met bejaarde Hollanders schaken.”

tuin-630
Achtertuin van The Grass Company Piusstraat

Één van de beste eetcafés van Tilburg

Eerder kwamen wij een artikel van Munchies tegen waarin zij The Grass Company omschreven als ‘plek waar je naast knetterstoned worden, ook heerlijk kunt eten’. Interessant! Doortje Robben (26) is de bedrijfsleider van deze vestiging. “De Nederlandse cannabiscultuur is voor ons als bedrijf heel belangrijk. Wij willen daarin een voorloper zijn. Ik durf te zeggen dat wij met de kwaliteit van het eten bij de beste eetcafés van Tilburg horen. Een aantal jaar geleden stonden we op HapStap Festival en wonnen we zelfs enkele prijzen. Mijn zaak is ook meer een eetcafé waar je ook kunt blowen dan een coffeeshop waar je ook kunt eten.”

Alle lagen uit de bevolking

The Grass Company is een shop waar iedereen zich thuis moet voelen. ”Dit is een coffeeshop waar ik mijn opa en oma mee naartoe kan nemen, dat zou ik bij een andere coffeeshop niet snel doen. Wij lachen ook vaak om het integratiedebat. Dat is bij ons dus echt geen probleem. Marokkaanse jongens en Nederlanders spelen samen mens-erger-je-niet, dat vind ik mooi om te zien,” zegt Bram. ”Kijk maar eens om je heen. Er zitten hier mensen uit alle lagen van de bevolking. Ze komen even lekker ontspannen een jointje roken, studeren, werken, chillen met vrienden en/of een hapje eten,” gaat Doortje verder.

bezoekers-630
Bezoekers van The Grass Company Spoorlaan

Gereguleerde teelt softdrugs

Dagelijks weten zo’n 3500 bezoekers de weg naar de zaken van The Grass Company in Tilburg en ‘s-Hertogenbosch te vinden. Toch heerst er nog steeds een taboe op coffeeshops. Dit is iets waar alle coffeeshops in Nederland last van hebben: je mag namelijk wél softdrugs verkopen, maar je mag het niet inkopen. Uiteraard hebben ze daar bij The Grass Company een mening over. Doortje: “Gereguleerde teelt zou zoveel beter zijn. De kwaliteit van de producten zal enorm omhoog gaan met gereguleerde teelt. Dat is voor iedereen beter.”

Maatschappelijk verantwoord

Ze weten bij The Grass Company ook wel dat de overheid wat overtuiging nodig heeft om over te stappen op gereguleerde teelt. Om dit te bereiken is The Grass Company lid van meerdere lobbygroepen rondom cannabis en hechten ze veel waarde aan voorlichting & kwaliteit van producten. Zo ontvangen ze onder andere politiekorpsen, vrouwenverenigingen en bedrijven voor informatieve presentaties. Doortje: “Wij hebben hier de cannabiscursus die we om de zoveel tijd geven aan het personeel. Ze krijgen dan uitleg over de producten die we hebben. Op deze manier kunnen wij onze bezoekers het beste adviseren.”

Justice for Johan

Dat we nog een lange weg te gaan hebben wat betreft legaliteit van wiet bewijst het verhaal van Johan van Laarhoven wel. Hij is één van de pioniers in de geschiedenis van de Nederlandse coffeeshops. Johan opende begin jaren tachtig als eerste Nederlander een coffeeshop buiten de Randstad; Ochtendgloren, gevestigd in Tilburg. Hij zit op dit moment in een Thaise gevangenis omdat hij het geld wat hij legaal verdiende met zijn coffeeshop in Thailand investeerde. De actiegroep Justice for Johan is een petitie gestart om hem naar Nederland te krijgen. Aan deze petitie doen 14o coffeeshops mee, waaronder de zaken van The Grass Company.

Nieuwe website

The Grass Company heeft onlangs een geheel vernieuwde website gelanceerd. Hier kun jij veel meer informatie vinden over al het bovenstaande en de menukaarten bekijken. Verder mogen wij voor beide zaken een prijs weggeven. Bekijk onze prijsvragen voor meer informatie. Volg The Grass Company ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

 

Reageer op dit bericht