The Talk reünie

Zaterdag 4 oktober kun je weer ouderwets naar discotheek The Talk of The Town. De grootste discotheek die Tilburg ooit gekend heeft, houdt dan een reünie in het MIDI Theater. Dennis werkte als lichtjockey in The Talk en is één van de initiatiefnemers van de reünie.

“The Talk is een gevoel. Beter kan ik het niet uitleggen. Iedereen die daar geweest is in die 25 jaar, heeft wel een muziekervaring die gekoppeld kan worden aan de The Talk. Je bent er begonnen met stappen en dat roept gevoelens op van toen.” Dennis Maaijen werkte van 1997 tot de sluiting in 2003 bij The Talk of The Town. Hij begon in de garderobe en werd daarna lichtjockey.

“De muziek, lichtshow en het geluid. Dat was wat een discotheek in die tijd droeg. We hadden één van de beste lichtshows van Nederland. Mensen kwamen daar speciaal voor naar de The Talk.” Net als voor de muziek. Wilde je de laatste dancemuziek horen? Dan moest je in The Talk zijn. “Wekelijks werden de DJ’s met een paar honderd gulden op pad gestuurd om de nieuwste LP’s en CD’s te kopen.”

Voor Dennis is de combinatie muziek en gezelligheid waar de Talk voor staat. “Het was een meetingpoint waar je afsprak met je vrienden. Er waren geen mobiele telefoons. Je sprak elkaar daar voor het eerst in de week.” Ook de fietstochten vanuit Goirle naar de stad staan hem bij. “Dan werd je een beetje zenuwachtig. Mag ik wel naar binnen? Laat deurman Pineau me binnen? Ik mocht een keer een maand niet naar binnen. Dat was echt shit!”

The Talk of The Town

The Talk of The Town begon in 1978 als discotheek met disco, soul en funk muziek. Ook stonden daar in de begindagen grote artiesten op het podium zoals André Hazes in zijn jonge jaren en Rob de Nijs. Maar waar bezoekers de discotheek vooral van kennen, is toch wel de belgium dance muziek. “The Talk is de bakermat geweest van Turn up the Bass. Huis DJ Bart Thimbles heeft de muziekreeks geïntroduceerd.” De discotheek was dé plaats om naartoe te gaan voor dancemuziek.

andrehazesthetalk

Vanaf 2001 ging het minder goed met de discotheek. “Door de opkomst van internet kwamen mensen niet meer speciaal naar The Talk of The Town voor de laatste dancemuziek. Voor nieuwe exclusieve platenmuziek hoefde je niet meer te komen.”Ook het fenomeen discotheek werd minder populair. Grote dancefeesten namen de functie van discotheek over en het publiek liep over. The Talk of The Town sluit in 2003 haar deuren in Tilburg.

De reünie

“Sinds de sluiting heb ik het altijd gehad over het organiseren van een reünie. Zo’n vijf jaar geleden richtte ik een Facebook-pagina op.”  Vertelt Dennis. Drie jaar geleden was het zover. Met vier voormalige collega’s van de The Talk organiseerde hij de eerste reünie. Met een DJ, barman,  oud-eigenaar, lichtjockey en een oude vaste klant waren ze een leuke combinatie voor een feest. Samen wisten ze het gevoel van toen bij elkaar te brengen: één groot vriendencafé.

Het MIDI Theater is tijdens de reünie verdeeld in twee verschillende area’s. “Er zit natuurlijk een groot generatieverschil in de bezoekers. De bezoekers die in de beginperiode kwamen, hebben andere herinneringen dan de bezoekers die later kwamen.” Zo speelt de band Funhouse op vier oktober disco, funk en soul in één zaal voor de oudere generatie. Voor de latere bezoekers is een zaal met dancemuziek.

Inmiddels is de reünie uitgegroeid tot een jaarlijkse stapavond. Iedereen die van Milc Inc tot Turn up the Bass houdt, heeft het volgens Dennis naar zijn zin. Je krijgt een stapavond van toen. Wil jij erbij zijn? Kaarten zijn te koop voor €12,50. Bestel je kaarten voor The Talk of The Town hier. Bekijk ook eens de facebook-pagina van de reünie om te zien of je nog oude bekenden ziet. Bekijk ook eens het fotoboek van The Talk reünie van 2013.