Theater De Nieuwe Vorst wordt vier weken lang tot museum omgebouwd

theater wordt museum

Van zaterdag 17 oktober t/m zondag 8 november strijkt Motus Mori, het bewegingsmuseum van choreografe Katja Heitmann, neer in De Nieuwe Vorst. Gedurende vier weken verzamelen elf dansers de persoonlijke bewegingen van Tilburgers en tonen die in onze, tot museum omgebouwde theater.

Theater wordt museum

Programmeur Anneke van der Linden: “Hier komen theater en museum samen. Katja legt iets vast wat de vluchtigheid heeft van theater én ze maakt daar een doorgeefmodel van. Dansers geven de bewegingen aan elkaar door zodat deze tentoonstelling eeuwig kan blijven door gaan. Dit is nog nooit eerder gedaan. Ik vind dit een fantastisch project en stel graag ons theater beschikbaar voor deze ‘heruitvinding’ van het museum.”

In het bewegingsmuseum van Katja Heitmann zijn de dansers het archief. Honderden bewegingen en houdingen van allerlei mensen worden daarin bewaard. In hun lijven zitten al die verzamelde bewegingen en ze houden die elke dag, vijf uur achter elkaar in gang.

Deze tentoonstelling van choreografische portretten toont een indrukwekkend en aangrijpend beeld van de menselijkheid.

Katja Heitmann (1987, Duitsland) opereert op het snijvlak tussen dans en beeldende kunst, performance en installatie. Haar radicaal-minimalistische en hyper-vormgegeven beeldtaal confronteert de toeschouwer met een woeste zee aan inzichten. In september 2020 won Katja de Gieskes-Strijbis Podiumprijs.

Meer informatie

  • Zaterdag 17 oktober t/m zondag 8 november elke donderdag t/m zondag
  • Motus Mori Tilburg in Theater De Nieuwe Vorst, Willem II-straat 49, Tilburg.
  • Tickets via de website van De Nieuwe Vorst.