Tien dagen op pad voor de Koning met Stadsmuseum Tilburg

Tien dagen op pad voor de Koning met Stadsmuseum Tilburg

Op 18 april, tien dagen voorafgaand aan Koningsdag, gaat een vorstelijk programma van start van Stadsmuseum Tilburg en de Erfgoedpartners. Dagelijks is er minimaal één activiteit waarin de band van Tilburg met het Koninklijk Huis centraal staat. Elk onderdeel uit het programma ‘10 dagen op pad voor de koning’ speelt zich af op een andere locatie en voor een divers publiek. Op de gezamenlijke website staat het gehele programma vermeld.

Op 18 april 1809 kreeg Tilburg stadsrechten van Lodewijk Napoleon: het begin van de nauwe relatie tussen Tilburg en het koningshuis. Stadschroniqueur Berny van de Donk zal op de eerste dag van de erfgoedtiendaagse deze bijzondere relatie nog eens verkennen in zijn kroniek in Brabants Dagblad. Meer historische verhalen worden gepresenteerd in Regionaal Archief Tilburg, in de kazerne door Willem II gebouwd. Er wordt namelijk gestreden om de Lanciersprijs: een prijs voor archiefonderzoek die op 18 april 2017 voor het eerst wordt uitgereikt.

Uniek erfgoed in Tilburg

Naast het bekende erfgoed zoals het paleis en standbeeld van koning Willem II blijkt Tilburg te beschikken over uniek, nog nauwelijks belicht erfgoed. Zo is er in particulier eigendom een piano die Koning Willem II aan zijn dochter Sophie schonk. Dit instrument wordt tijdens de erfgoedtiendaagse aan het publiek getoond én bespeeld door twee negenjarige meisjes van Factorium. Een tweede voorbeeld van uniek én nationaal erfgoed is de archeologische opgraving van het tentenkamp van de Tiendaagse Veldtocht. Archeoloog Jan Roymans geeft een lezing daarover in Wijkcentrum Heyhoef.

Dagelijks quiz en app

Tijdens de tiendaagse is er vrijwel dagelijks een Koningsquiz die Stichting Tilburgse Taol verzorgt in diverse locaties van De Wever: De Hazelaar, De Herdgang, Huize Mater Misericordiae, Damast, De Bijsterstede, Koningsvoorde en Satijnhof. Dat erfgoed niet alleen voor ouderen is, en hedendaags kan zijn, bewijst de app van Spottn013: elke dag een leuk en bijzonder verhaal over het Koningshuis en Tilburg via whatsapp op je telefoon.

Spektakel met jerry cans en torenblazers

Erfgoed uitnodigt uit tot spektakelstukken. Dat blijkt uit de theatrale voorstelling KASTEEL013, waarin Tilburgers gezamenlijk bouwen aan een kasteel van 200 jerrycans. Nog meer spektakel is het geplande concert vanaf de Goirkese kerktoren. Maar liefst veertig muzikanten beklimmen de toren om letterlijk en figuurlijk ‘hoog van de toren’ te blazen. De Wijkraad Goirke-Hasselt-Bouwmeesterbuurt en Kerkibo organiseren in de tuin van de kinderboerderij het zogeheten ‘Frühshoppen’ met koffie, thee en vorstenbroodjes.

Auditief erfgoed

Auditief erfgoed is te horen bij de torens van het Heike en het Goirke. Vrienden van de Beiaard Tilburg vroegen stadsbeiaardier Carl Van Eyndhoven voor de samenstelling van een koninklijk concert vanuit de Heikese kerk: goed te beluisteren vanuit de Muzentuin. Wie het klokkenerfgoed van dichtbij wil zien, beklimt de Goirkese kerktoren onder leiding van Werkgroep De Torenklok. Oordoppen mee, want de klokken worden geluid waar u bij staat. Zeker ook bijzonder voor het gehoor en digitaal te beluisteren zijn de koninklijke verhalen in het Tilburgs dialect, geschreven en ingesproken door het Tilburgse SchrèèfAtteljee.

Rondleidingen en lezingen

De Stadsgidserij Tilburg geeft een voorproefje van de route die het koningspaar op Koningsdag gaat lopen: ‘In het voetspoor van Willem-Alexander’. Heemkundekring Tilburg verzorgt een tweedelige lezing over de geschiedenis van voetbal Willem II door Roger Rosmeissl en Thijs Kemmeren. KASTEEL013 vroeg historicus Bas Aarts om te spreken over het weliswaar niet-koninklijke, maar toch hét Kasteel van Tilburg.

Stickerboek voor de jeugd

Om de kinderen van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout in aanraking te brengen met het koninklijk erfgoed werd door Stadsmuseum Tilburg met een aantal partners een plaatjesboek ontwikkeld. Het verhaal van de drie prinsessen die op zoek gaan naar ‘De Wortels van Oranje’ staat centraal. Stickers zijn op diverse locaties te krijgen.

Erfgoedsubsidie

Gemeente Tilburg vindt het van belang dat Tilburgers in aanraking komen met het erfgoed van de stad. Via Stadsmuseum Tilburg is een subsidie beschikbaar gesteld onder andere voor  deze erfgoedtiendaagse.

Erfgoedliefhebber?

Met deze erfgoedtiendaagse leveren Stadsmuseum Tilburg en de Erfgoedpartners een bijdrage aan de band van Tilburg met het Koninklijk Huis. Hoewel de stad vele liefhebbers van het erfgoed kent, is Stadsmuseum Tilburg nog benieuwd wie de meest fanatieke erfgoedbezoeker van Tilburg is. Daarvoor is een stempelkaart ontwikkeld: bij elke activiteit van het programma ’10 dagen op pad voor de koning’ krijgen bezoekers een stempel. Wie de meeste stempels heeft verzameld, krijgt een toepasselijke prijs en mag zichzelf de Erfgoedliefhebber van Tilburg noemen.

Alles over Koningsdag in Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de officiële route, de leukste feestjes en de mooiste foto’s van Koningsdag in Tilburg: