Tilburg Culinair: Net iets meer

Voor de één is het een feestje, voor de ander een romantische diner voor twee. Dit weekend staat de binnenstad van Tilburg in het teken van de 24ste editie van Tilburg Culinair. De beste restaurateurs uit Tilburg en omstreken schotelen de lekkerste gerechtjes voor.

Net iets meer

Gebakken coquille, Jamón Ibérico de Bellota, Zeeuwse Oesters of Limoncello-mouse. De gerechten op Tilburg Culinair zijn alles behalve alledaags te noemen. Sterker nog. De vijftien deelnemende restaurants willen zich dit weekend nog eens extra onderscheiden. “De gerechten moeten meer zijn dan een kippenboutje, gehaktbal of kroketje. Je wilt bepaalde standaarden wegzetten.” Vertelt commissielid van Tilburg Culinair Maureen de Jong. “Het moet net iets meer zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld bij deelnemer Redemption het bestek gedekt met een wit handschoentje aan.” Maar elitair is het volgens haar helemaal niet. “Er is geen leeftijdsgrens of dresscode en iedereen kan zo naar binnen lopen.”

Maureen vindt het vooral mooi om te zien dat het publiek zo divers is. “Op vrijdagavond bijvoorbeeld komen groepjes jonge meiden op hoge hakken voor een feestje. Eerst kwamen papa en mama naar Tilburg Culinair, nu zijn ook de kinderen om voor het feest. Iedereen staat bij en door elkaar. Dat maakt de sfeer ook zo gemoedelijk.” Ook de kenmerkende overkoepelende paraplutent maakt het terrein volgens haar knus en sfeervol. Het verbindt de deelnemers en bezoekers perfect met elkaar. “Als ik het terrein op loop, voelt het net of ik bij een loungeclub ergens in het buitenland ben.”

maureen-tilburg-culinair

“Alsof ik jarig ben”

Maureen is één van de ruim dertig vrijwilligers die jaarlijks het culinaire evenement organiseert. Voor het vierde jaar is ze als PR-commisselid de verbindende factor tussen sponsoren, restaurants en bezoekers. En eigenlijk is ze het hele jaar door druk aan het werk voor Tilburg Culinair. De weken voorafgaand heeft ze er naast haar baan als horecamedewerker in Huize Padua nog een extra baan bij met de organisatie van Culinair. Maar als het dan zover is, is ze mega trots. “Ik sta daar dan op het terrein en denk: welkom op mijn feestje! Ik voel me alsof ik jarig ben, vooral als ik zie dat iedereen het naar zijn zin heeft.”

Het evenement lijkt voor Maureen op het lijf geschreven te zijn. Eten en drinken is haar passie. Ze houdt van uitgebreid koken, geeft zelf kookworkshops en heeft met vrouwen uit de buurt een maandelijkse kookclub. Ze grijpt dan ook graag de kans om bij deelnemende restaurants een kijkje in de keuken te nemen. Per restaurateur weet ze al precies welk gerecht ze gaat eten tijdens Tilburg Culinair. Haar tips? Kaas bij Prins Heerlijk, amuses bij Ons Behaeghen, het Glas Monte Croppino van Intermezzo en de franse keuken met Antilliaanse knipoog van Redemption. Maar eigenlijk is alles de moeite waard. Dat alles fantastisch smaakt, daar valt eigenlijk niet over de twisten. Maureen heeft in ieder geval haar route al uitgestippeld. Ze slaat dit jaar geen deelnemer over.

Patrick Verbunt Prijs

Een belangrijk onderdeel vindt Maureen de jaarlijkse Patrick Verbunt prijs. Deze mede-oprichter van Tilburg Culinair was een enorme liefhebber van eten en drinken. Het beste gerecht van Tilburg Culinair wordt beloond met deze eervolle prijs. De Patrick Verbunt Prijs is een waardevolle titel volgens Maureen. “Het winnende gerecht is na het uitreiken van de prijs niet meer aan te slepen. Iedereen wil het proeven.”  Zaterdagmiddag proeft de deskundige jury de gerechtjes en wordt de prijs uitgereikt.

Tilburg Culinair

Wil jij dit weekend ook een kijkje nemen op Tilburg Culinair? Dat kan. Woensdagavond begint Culinair met een reünie van de Rooi Pannen. Donderdagavond is de traditionele sponsoravond. Het terrein op het Willemsplein is vrijdagavond voor iedereen toegankelijk tussen 19.30 uur en 01.00 uur. Zaterdag kun je je buikje rond eten tussen 15.00 uur en 01.00 uur en zondag tussen 14.00 uur en 23.00 uur. Tilburg Culinair is gratis toegankelijk. Voor het programma, de restaurants, gerechten en sponsoren kun je de website van Tilburg Culinair bekijken.