Tilburg gaat strijd aan met rivaal Breda tijdens NK Tegelwippen

NK Tegelwippen

Tilburg en Breda: het zijn altijd pittige onderonsjes. Of het nu om de burenruzie tussen Willem II en NAC Breda gaat of over welke stad het leukst is: het levert altijd vermakelijke discussies op. Nu staat er een nieuwe ‘wedstrijd’ tussen Tilburg en Breda op het programma. Beide steden nemen het namelijk tegen elkaar op tijdens het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. 

Het NK Tegelwippen? Jazeker! We snappen dat die term wat uitleg nodig heeft. Het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen is namelijk een strijd tussen verschillende steden om te vergroenen. Inwoners kunnen meedoen door zoveel mogelijk tegels in hun tuin of geveltuintje te verruilen voor groen. Oftewel: tegel eruit, plantje/gras/mos erin. Daar kunnen ze een foto van maken en plaatsen op deze website. De wedstijd tegelwippen tussen Tilburg en Breda is inmiddels van start en duurt tot 30 september. Tot die tijd heb je dus de kans om bij te dragen.

Alle gewipte tegels worden opgeteld bij de Tegelteller van gemeente Tilburg. Op deze manier maken we Tilburg tegel voor tegel een stukje groener. We roepen dan ook op om – als dat kan – bij te dragen en Tilburg aan de overwinning te helpen.

Tilburg vergroenen is belangrijk

Buiten het feit dat we natuurlijk heel erg graag van Breda winnen, heeft deze wedstrijd een veel belangrijker doel. Het klimaat verandert en dan merken we ook in Tilburg. Zo was de binnenstad van Tilburg in 2018 zelfs even de warmste stad van West-Europa. Het vervangen van tegels door groen werkt. Groen werkt namelijk verkoelend en geeft schaduw, terwijl tegels juist extra opwarmen. Door meer groen kan regenwater in de bodem zakken en opgevangen worden voor de droge periode.

De gemeente vindt het heel belangrijk dat de stad blijft vergroenen. Hier past de gemeente de stad en dorpen binnen de gemeente dan ook op aan. Bijvoorbeeld door het aanleggen van blauwe aders: een regenwaterstelsel dat overtollig regenwater opvangt en verzamelt op centrale punten.

Hulp nodig van alle Tilburgers

De gemeente kan deze strijd natuurlijk niet alleen aan gaan. Samen met al haar inwoners wil de gemeente ervoor zorgen dat Tilburg een fijne stad blijft om in te wonen. Om de stad aan te passen aan de klimaatverandering, wil de gemeente dan ook veel samen met inwoners optrekken. Zo’n 40% van de stad is namelijk in bezit van de inwoners. Dat zijn de voor- en achtertuinen.

Deze voor- en achtertuinen zijn voor een groot gedeelte versteend. Iedere stap die een inwoner zet om het aantal stenen te verminderen en te vervangen door groen, helpt.

Dus: verveel jij jezelf de komende tijd tijdens de lockdown, heb je een tuin of gevel die in de zomer wel heel warm is en wil je hier iets aan doen? Gebruik je weekenden of avonden om je tuin te vergroenen. En het belangrijkste: vergeet niet om het resultaat door te geven via deze website. Dan help jij Tilburg misschien wel aan een overwinning op Breda tijdens het NK Tegelwippen. Kun jij inspiratie gebruiken? Check dan deze website. De spelregels van het NK Tegelwippen vind je via deze link.