‘Op sociaal gebied is Tilburg koploper, we kijken hier anders naar problemen’

Sjef van der Klein

Hij is nog maar 26 jaar en werkt al bijna tien jaar als sociaal werker in de Reeshof. De Tilburgse Sjef van der Klein is sinds zijn achttiende verknocht aan – zoals het hij zelf noemt- ‘praktisch het verschil maken in de wijk’. En dat loont: hij is namelijk genomineerd voor de titel ‘Sociaal Werker van het Jaar 2018’. Hij is bij ContourdeTwern kartrekker van projecten als de OPSTAPbus en de Vergeet-me-niet-kamer en geeft les aan toekomstige sociaal werkers op het ROC. Daarnaast denkt hij graag na over innovatieve sociale projecten in Tilburg.

Foto’s: Camiel Donders

De laatste jaren ziet Sjef een cultuuromslag in de stad. Er komen steeds meer burgerinitiatieven en bedrijven met een sociaal doel. “Tilburg is koploper wat betreft sociale innovatie. Er zijn hier zoveel mooie initiatieven waarbij buiten de lijntjes wordt gekleurd. Tilburgers doen zelf een aanzet tot een betere stad. Kijk bijvoorbeeld naar Quiet, dat is pas creatieve innovatie. We kijken hier anders naar problemen en andere steden nemen het over.”

Maar ook op kleine schaal ziet Sjef veel gebeuren, bijvoorbeeld in zijn wijk de Reeshof. “De bewoners pakken steeds meer zelf op, ze zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wordt er niets gedaan voor kinderen in de wijk? Dan is er drie weken later een Halloween-spookoptocht door de Gesworen Hoek, een subwijk van Tilburg Reeshof.”

2018: Iedereen in Tilburg een fiets

Maar Sjef zou ook nog veel willen veranderen. Zo stuit hij regelmatig op beperkingen door regels en procedures. Wat hem betreft mogen die weleens op de schop. “Hoe kan het zijn dat regels zo ingewikkeld zijn voor mensen die dit juist heel lastig vinden?”

Zoals het hebben van een fiets bijvoorbeeld. Wat Sjef betreft is dit een belangrijke basisbehoefte. “We moeten iets gaan bedenken zodat iedereen zich kan verplaatsen op een fiets. Zo kom ik vaak mensen tegen die geen vrijwilligerswerk kunnen doen omdat ze geen fiets hebben. Dit zou enorm meehelpen aan de participatieladder. Wat mij betreft zorgen we er samen voor dat in 2018 iedereen in Tilburg een fiets heeft.”

Sjef van der Klein

‘Ik voel me in Tilburg thuis door de mensen’

Op zijn zeventiende verhuist Sjef met zijn vader van het Eindhovense Woensel naar de Tilburgse Reeshof. “De Reeshof was heel rustig en dat was wel even wennen. Maar ik ben de stad enorm gaan waarderen. Ik voel me hier thuis en dat komt ook door de mensen. Ik ben inmiddels een echte Tilburger en dit is wel echt mijn stad.”

‘Sociaal werk is onderdeel van wie ik ben’

De liefde voor het sociaal werk ontstond bij Sjef per toeval, maar zit diepgeworteld. “Ik was vroeger erg zoekende in wat ik wilde doen. Ik ben toen per ongeluk het verkeerde lokaal ingelopen bij het ROC en heb toen het vak sociaal werker leren kennen. Ik was meteen verkocht. Toen is het begonnen en eigenlijk is het ook meteen onderdeel geworden van wie ik ben.”

Als stagiair gaat hij aan de slag als sociaal werker bij ContourdeTwern in Wijkcentrum Heyhoef, naar eigen zeggen zijn tweede huis. Hier werkt hij nu nog steeds. “Het is een warme plek hier, er is altijd aandacht voor je. Ook bij collega’s.” Het leuke aan sociaal werk vindt Sjef vooral praktisch het verschil maken. “Ik ben heel erg resultaat- en doelgericht en ik vind het heel erg leuk om die samen met mensen te halen. Als je ziet dat iets lukt, dan word ik daar heel vrolijk van. Als mensen naar het wijkcentrum komen en sinds lange tijden weer contact hebben met anderen bijvoorbeeld.”

Meer aandacht voor mantelzorgers en jeugd

Sjef is erg blij met zijn nominatie voor Sociaal Werker van het Jaar. Het geeft hem podium om meer aandacht voor sociale projecten te krijgen. Hulp aan mantelzorgers bijvoorbeeld. “Waar mensen eerst naar een verzorgingshuis gingen, blijven ze nu steeds langer thuis wonen. Hierdoor raken mantelzorgers vaak overbelast. Ik zou hen graag willen ontlasten.” Daarnaast hoopt hij in 2018 een inloop op te zetten voor mensen die hun partner zijn verloren. Ook voor de jeugd tussen 16 en 23 jaar in de Reeshof zou hij meer willen doen. “Eén-derde van de jeugd in Tilburg woont in de Reeshof. Voor kinderen worden speeltuintjes aangelegd, maar voor deze doelgroep gebeurt nog te weinig.” Vind jij ook dat Sjef de prijs voor Sociaal Werker van het Jaar 2018 verdient? Zorg dan dat je op hem stemt vanaf halverwege februari!

Trotse verhalen

Dit verhaal van Sjef van der Klein maakt onderdeel uit van de interviewreeks ‘Trots’. In samenwerking met Citymarketing Tilburg spreekt Tilburg.com met bewoners over hun passie en de stad Tilburg. Hierin schuiven we bescheidenheid aan de kant en laten we vooral zien waarom we trots op Tilburg en de Tilburgers mogen zijn.