Nieuws

Let op! Dit artikel is al 417 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Tilburg is wederom prachtige street-art rijker: muurschildering duikt op in Tjeuke Timmermansstraat

Gaaf! Nadat we een aantal weken geleden al schreven over een prachtige muurschildering in de Hoogvensestraat, duikt er nu een schitterende schildering op in de Tjeuke Timmermansstraat. De schildering is gemaakt door kunstenaar Stefan Thelen. In de muurschildering vind je verschillende verwijzingen naar de textielindustrie van Tilburg. 

De kunstenaar kreeg als opdracht van de gemeente en buurtbewoners in de wijk om rekening te houden met de bewoners van het pand in de straat (ouderen) en een link te maken naar de textielindustrie van de stad. Ook vroegen de buurtbewoners of er planten en vogels in het ontwerp verwerkt konden worden.

Verwijzingen naar textielindustrie

In de muurschildering zijn onder meer katoenplanten te zien (linksonder). De katoen van deze planten is de basis voor textiel. Het materiaal waar Tilburg als stad groot mee is geworden. De grote afbeelding van Doornroosje is een verwijzing naar het sprookje van de broers Grimm. Een sprookje dat veel ouders nog kennen en weer doorvertellen aan hun kinderen. Doornroosjes prikte zich aan het spinnenwiel en viel in slaap. Het spinnenwiel is een onmisbaar attribuut in de vroegere textielindustrie.

De buurtbewoners wilden graag groen en vogels in de tekening terug zien. Daarom is op de achtergrond van de schildering een groot bos te zien en op een van de takken zit een uil. Zowel Doornroosje als de uil zijn omwikkeld met een slingervorm. Door de slingers heen zie je de realiteit, maar de slingers zelf geven het werk een sprookjesachtig karakter. Met de slingers wil Stefan Thelen een verbinding maken tussen het verleden en nu.

Street-art in Tilburg

Er duikt steeds meer street-art op in Tilburg. Benieuwd waar je allemaal nog meer prachtige schilderingen kunt vinden? Ondanks maakten we een speciale street-art route die leuk is om te fietsen.