Tilburg opnieuw ‘Fairtrade Gemeente’

Fairtrade gemeente

Met de groei van het fairtrade aanbod in de horeca én de uitbreiding van het fairtrade aanbod richting buurthuizen en wijkcentra heeft Tilburg opnieuw de titel “Fairtrade Gemeente” ontvangen. Ze mag deze titel ook in 2019 en 2020 weer met trots uitdragen.

Dit heeft het Campagneteam Fairtrade Gemeenten op 7 februari bekendgemaakt. Deze groep bestaat uit de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, de Stichting Max Havelaar en ICCO (interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking). De titel is twee jaar geldig en moet steeds opnieuw aangevraagd worden.

De eisen voor een winnaar

Om voor de titel in aanmerking te komen, moet een gemeente voldoen aan zes criteria. Zo is een lokale werkgroep nodig die initiatieven neemt om te zorgen dat bedrijven of organisaties Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in hun eigen bedrijfsvoering opnemen. Binnen het bestuur moet ook voldoende draagvlak zijn voor fairtrade. De raad, het college en de ambtelijke organisatie nemen fairtrade op in hun beleid en handelen hiernaar. In de Tilburgse winkels worden eerlijke producten duidelijk zichtbaar verkocht. Ook de lokale horeca serveert fairtrade producten en informeert de klanten hierover. Daarnaast kopen en gebruiken lokale organisaties, bedrijven en groothandels fairtrade producten. Bovendien moet er een strategie liggen om fairtrade iets van iedereen te laten zijn.

Steeds meer fairtrade

“We zijn trots dat Tilburg de titel opnieuw ontvangt. Dat toont aan dat onze inspanningen niet onopgemerkt blijven. Afgelopen jaar zijn we de uitdaging aangegaan om onze horeca meer te betrekken bij fairtrade. Met als concreet resultaat dat Villa de Vier Jaargetijden van de Bonheur Horeca Groep ons eerste officiële fairtrade restaurant in de stad is geworden, vertelt wethouder Esmah Lahlah. (Mondiale Bewustwording): “En als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie. Mede dankzij de lokale werkgroep is de aanbesteding van koffieautomaten in de Tilburgse stadskantoren in fairtrade banen geleid. Een van onze aandachtspunten is dat ondernemers waarmee de gemeente zaken doet de mensenrechten respecteert door het betalen van een eerlijke prijs aan producenten in ontwikkelingslanden. Hiermee draagt de gemeente haar steentje bij aan het realiseren van een maatschappelijke meerwaarde”.

Historie in tilburg

Historie In Tilburg is sinds 2008 een werkgroep actief. In 2010 heeft deze werkgroep ruim 2.500 handtekeningen van inwoners aangeboden aan het college om te bereiken dat het gemeentebestuur zich zou inzetten voor het behalen van de titel. De Werkgroep Fairtrade Gemeente Tilburg bestaat uit Switch / ContourdeTwern, betrokken ondernemers en een aantal enthousiaste vrijwilligers. Meer informatie over fairtrade in Tilburg en deelnemers is te vinden op de site www.fairtradegemeenten.nl.

De werkgroep is altijd op zoek naar vrijwilligers. Ben je geïnteresseerd neem dan contact op met Saskia Peeters, saskiapeeters@contourdetwern.nl of 013-583 99 99.