Tilburg uitgeroepen tot ‘European City of Sport’ 2016

https://philippartdekok.wordpress.com/tag/nieuw-stappegoor/

Tilburg is door ACES Europe uitgeroepen tot Europese Sportgemeente 2016. In 2014 was Tilburg Sportgemeente van het jaar in Nederland. De European City of Sport-prijs is voor steden die zich in Europa verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van sport in relatie tot het versterken van de gemeenschap.

Tilburg krijgt complimenten vanwege het uitstekende sportbeleid, de mooie sportcomplexen en goed opgezette sportprogramma’s- en activiteiten. Verder stelt ACES dat Tilburg een goed voorbeeld geeft door sport te gebruiken als middel om gezondheid, integratie, scholing en respect te bevorderen. De titel (en bijbehorende vlag) wordt tijdens een officiële ceremonie op 18 november in het Europese Parlement overhandigd.

“Ik ben enorm trots op deze prijs”, aldus wethouder Hans Kokke (Sport). “Tilburg is een echte sportstad. Er zijn in deze gemeente meer dan 170 sportclubs met in totaal 42.000 leden. Sport zit in het DNA van de stad. Deze prijs is voor al die verenigingen, vrijwilligers, leden en ambtenaren van de Gemeente Tilburg die dag in, dag uit bezig zijn met het versterken van het Tilburgse sportklimaat. Uiteraard spelen ook de sport-georiënteerde onderwijsinstellingen, zoals het primair onderwijs, ROC SB, Fontys Hogescholen en Tilburg University een belangrijke rol in de prijs. De eer komt dan ook hen allemaal toe.”

Sportgemeente 2014

In 2014 werd Tilburg Sportgemeente van het jaar. De jury stelde in haar rapport dat Tilburg ‘een goede visie heeft en getuigt van doorzettingsvermogen. Het sportbeleid zit stevig in elkaar en is goed geïntegreerd in andere beleidssectoren.’ De titel Sportgemeente van het jaar werd onlangs aan Hoogeveen overgedragen.

Europese Commissie

De titel Europese Sportgemeente  wordt door ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation) uitgereikt en wordt erkend en ondersteund door de Europese Commissie. Naar aanleiding van de titel Sportgemeente van het jaar 2014 heeft de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de gemeente Tilburg gevraagd zich kandidaat te stellen voor ‘European City of Sport’ 2016. Eerdere winnaars zijn onder andere Palermo, Innsbruck , Cardiff en Bilbao.