Tilburg werkt thuis: tips voor scrum masters om goed om te gaan met werken op afstand

Hoewel je het in het straatbeeld van Tilburg niet echt merkt, werken nog altijd veel mensen thuis en dat heeft natuurlijk consequenties voor bepaalde bedrijfsprocessen. Het zogenoemde agile werken heeft ook bij veel ondernemingen in de kruikenstad in de afgelopen jaren zijn intrede gedaan en de scrum masters van deze bedrijven zien zich voor nieuwe uitdagingen geplaatst. Want hoe zorg je ervoor dat het werken op afstand zo effectief mogelijk verloopt, als juist de teamspirit een belangrijke factor is? Goede communicatie met alle mensen binnen het team is essentieel. Als leidinggevende heb je eigenlijk tegenwoordig wel een master communicatie nodig om de fijne kneepjes van deze vaardigheden tot in de finesses te beheersen.

Bijdrage van en geschreven door: Lequal

Wat is een scrum master?

Lang niet voor iedereen zal de term scrum master bekend klinken. Het is een term die onlosmakelijk is verbonden met het zogenoemde agile werken. In letterlijke zin betekent dit wendbaar of flexibel werken. Het gaat erom dat je allerlei werkprocessen flexibel maakt met de scrum als raamwerk van deze projectaanpak. De scrum master is degene die ervoor moet zorgen dat de gekozen aanpak op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Eventuele belemmeringen worden door de scrum master omzeild of weggenomen. Klink allemaal logisch, maar dat moet dan ook nog eens vertaald worden naar een situatie van werken op afstand. Dat vereist niet alleen goede communicatie, maar ook goed leiderschap.

Opleiding

Ook wanneer je zelf niet actief bent in de rol van scrum master, maar wel direct betrokken bent bij het raamwerk dat opgezet is om dit werkproces in te kaderen, kan het zeker geen kwaad om een opleiding scrum master te volgen of je op zijn minst te verdiepen in de vaardigheden die aan deze functie gerelateerd zijn. Dat stelt je in staat om je goed te kunnen verplaatsen in de positie van de scrum master en je weet ook al bij voorbaat wat er van jou als radar in het systeem verwacht wordt.

Goed organiseren

Online meetings kunnen heel effectief zijn, maar moeten dan wel goed georganiseerd zijn. Kies bij voorkeur voor applicaties waarmee de medewerkers al vertrouwd zijn, dan hoeven ze niet te zoeken naar mogelijkheden. Stel een duidelijke agenda op voor de meeting, die steevast met vaste hand geleid wordt. Zorg er bovendien voor dat alle deelnemers altijd de kans hebben zich goed te kunnen voorbereiden.