Tilburg wil armoede, ongelijkheid en klimaatprobleem aanpakken

global goals

Tilburg wil een zogenoemde Global Goal-gemeente zijn. Dat houdt in dat de gemeente armoede, ongelijkheid en de veranderingen in het klimaat binnen 15 jaar wil aanpakken.

Wethouder Mario Jacobs stopte zijn persoonlijke wensen en dromen over deze thema’s in een ’tijdscapsule’. Dat deed hij op een bijeenkomst van ‘Een wereld te winnen’ op 23 maart in de Spoorzone. In 2030 moeten de dromen en wensen van de wethouder werkelijkheid zijn. Een wereld te winnen is een Tilburgs platform dat streeft naar een betere wereld (mondiale bewustwording). De andere leden van deze club konden woensdag ook hun wensen opschrijven.

De ’tijdscapsule’ is een initiatief van VNG International. De Vereniging Nederlandse Gemeenten vraagt op deze manier aandacht voor de duurzame ontwikkelingsdoelen, en voor gemeenten die hieraan bijdragen.

Pitches

Hoe de leden van het platform hun wensen voor een betere wereld willen realiseren,  lieten ze zien aan de hand van pitches. Een veertienjarige meisje vertelde over het stimuleren van de consumptie van fairtrade-producten onder leeftijdsgenoten, de Tilburg Cowboys pitchten over de export van de Tilburgse Solar Cinema naar Mexico. De presentaties zijn bedoeld om gemeentelijke subsidie te krijgen voor de projecten.

De leden van het platform pitchen niet alleen, maar stemmen ook over elkaars projecten. Die stemming vormt een zwaarwegend advies bij de beoordeling van de subsidieaanvragen door het college van burgemeester en wethouders in april 2016.