Tilburg Zingt zich schor op eerste koningsnacht

De stemmen zijn weg, de tap is leeg en de liedjes zijn op. Afgelopen vrijdag, op de vooravond van de allereerste Koningsdag, vond het leukste meezingfestijn van Nederland plaats.

Door Brecht van der Korput

Vanaf 19.00 uur druppelde de Schouwburgring langzaam vol. Hoewel het publiek erg divers is, hebben ze één ding gemeen: hun oranje kledingdracht. Bezoekers kregen bij binnenkomst een oranje kroontje waarmee ze omgedoopt werden tot koning of koningin. Het kroontje is op vier standjes te dragen: standje prinses Alexia en Ariane, standje prinses Amalia, standje koningin Maxima en standje koning Willem-Lex. Ook werden bezoekers voorzien van de Brabants Dagblad bijlage, zodat iedereen mee kon blèren met zijn favoriete nummer.

25-04-2014-JVF-Tilburg-zingt_083

De aftrap
Om 19.30 uur werden presentatoren Rogier van Oosterhout en Marc Meeuwis voorgesteld en werd het publiek getrakteerd op een dansoptreden van SYLK dance. Daarna werd het publiek bekend gemaakt met het ‘deKOOR’. Binnen een paar minuten stond het hele podium vol met alle deelnemende koren. Om 20.00 uur trapte de burgemeester van Tilburg af met het Tilburgs volkslied, en de eerste noten werden gezongen.

Het regent zonnestralen
Na het volkslied zit de sfeer er lekker in. Zelfs de ouderen verlaten hun zelf meegebrachte campingstoeltje en dansen mee op André Hazes (uit m’n bol). De jongere generatie is heftig in de weer met hun krantje, maar sommigen kennen de tekst uit hun hoofd. Om 20.30 uur lopen er nog steeds mensen naar binnen en het wordt steeds gezelliger in de Stadhuisring. Het bier vloeit en de kelen staan open. Bij het liedje ‘Het regent zonnestralen’, van Acda & de Munnik meldden de presentatoren dat het echt alleen zonnestralen regent. Volgens het weerbericht blijft het droog op de eerste koningsnacht. Een luid applaus volgt.

Ook het koor maakt er een feestje van. Naast de stemmen, zijn na het liedje ‘Rio’ (Maywood) ook de heupen los. Het plein ziet oranje van de mensen; zo ver als je kunt kijken zie je oranje sjaals, boa’s en kroontjes.

Om 20.50 uur wordt het publiek opgeroepen ‘Het land van Maas en Waal’ mee te zingen: Boudewijn de Groot geeft namelijk op datzelfde tijdstip een concert in de Schouwburg, vijfitg meter verderop. Met 15.000 man wordt er zo luidkeels gezongen, dat hij het wel gehoord moet hebben. Bij ‘Viva Hollandia’ gingen de paraplu’s massaal de lucht in, en daarna was het tijd om de keel te smeren in de eerste pauze.

Gezellig druk
Ook het tweede deel begint als één groot feest.  Het is gezellig druk en er wordt vol enthousiasme meegezongen. Ook nieuwkomer ‘Mannenharten’, van Nielson en BlØf wordt goed ontvangen. Nu was het de beurt aan de jongeren om het krantje links te laten liggen en uit volle borst mee te zingen. Ook het Engelstalige nummer ‘Wake me up’ van Avicii kwam soepel uit de gouden keeltjes van de Tilburgers. Tijdens ‘Het dondert en het bliksemt’ werden de paraplu’s toch tevoorschijn gehaald. Het regende namelijk echt meters bier. Na dit nummer kon iedereen zich even afdrogen in de tweede pauze, en zich klaarmaken voor de laatste songs.

De laatste nootjes
Na de tweede pauze was de sfeer er niet minder om. De laatste nieuwkomer ‘Een bom’, van Henk Dissel was al aardig bekend bij de Tilburgers. Andere nummers die het publiek uit volle borst mee kon zingen, waren de publiekslievelingetjes afkomstig uit de stemrondes. Enkele weken voorafgaand aan Tilburg Zingt kon iedereen namelijk stemmen op hun favoriete nummer in de Tilburg Zingt app. De laatste zeven nummers waren afkomstig uit deze stemrondes. De uiteindelijke playlist vind je hier. Toen het tijd was voor het Wilhelmus, zat de elfde editie van Tilburg Zingt er bijna op. Met dit in gedachte, werd het laatste nummer nog harder meegezongen. Een beetje Tilburger kan de tekst namelijk wel dromen;  ‘dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht.’

20140425-Frans-Versteden-FRVE2007