Tilburgers starten crowdfundactie voor een boek over de architectuurgeschiedenis van de stad

Het boek

Tilburg staat bekend als de ‘lelijke textielstad’. Zonde. De stad heeft zoveel meer te bieden! Zoals bijvoorbeeld het indrukwekkende huizenbezit van Tilburgse fabrikanten families. Aan de hand van de voorname Tilburgse familie Pollet, die eigenlijk afkomstig is uit Frankrijk, brengt het boek je terug naar de negentiende eeuw. De bloeiperiode van Tilburg. Bekijk de stad, de invloed en het huizenbezit door de ogen van de vooraanstaande fabrikanten.

Het boek

Het boek wordt een (vernieuwde) uitgave van de masterscriptie ‘Het vastgoed van fabrikantenfamilie Pollet in Tilburg: 1800-1935. Familiegeschiedenis, invloed en beschrijving van het huizenbezit van een vooraanstaande Tilburgse familie.’ Deze scriptie is geschreven voor de studie architectuurgeschiedenis en monumentenzorg aan de Universiteit van Utrecht. Het boek wordt uitgegeven door de Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed in de Tilburgse Historische Reeks. Met het streefbedrag kunnen ze de volgende zaken realiseren:

  • Het uitgeven van het boek in de Historische Reeks
  • Een vormgever het boek laten vormgeven

Indien ze €4500 ophalen kan dit nog extra gedaan worden:

  • Een fotograaf nieuwe foto’s van het huizenbezit laten maken
  • Een Franse vertaling maken voor de nazaten van de Franse Pollet tak

Doneren

Via de website van Voordekunst kan iedereen bijdragen aan de realisatie van het boek. Doneren kan al vanaf tien euro als heuse Imperiumbouwer. Een Vastgoedmagnaat doneert vijftig euro en krijgt in ruil -als eerste- een gesigneerd exemplaar van het boek. Pak je het grootser aan? De Textielbaron krijgt naast het gesigneerde boek ook een eervolle vermelding in het boek. Kijk voor meer doneer-mogelijkheden op de crowdfundingspagina.

Waarom dit boek?

De textielfabrikanten hebben in en op Tilburg een ongekend grote invloed gehad. Niet alleen op het ontwikkelen van de stad, maar ook op het gebied van architectuur. Het waren de huizen van de fabrikantenfamilies die het straatbeeld domineerde. Niet alleen door middel van hun eigen grote woonhuizen, maar ook door hun enorm verdere huizenbezit. Dit is een kant van Tilburg dat nog niet eerder werd belicht en nog niet eerder is onderzocht. Daarom is de komst van dit boek van groot belang voor de Tilburgse architectuurgeschiedenis. En hopelijk biedt het andere onderzoekers perspectief om ook onderzoek te gaan doen.

De familie Pollet en het huizenbezit

De familie Pollet komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Ze zijn ten tijde van de Franse Revolutie gevlucht naar Nederland. Ze begonnen al aan het begin van de negentiende eeuw een wollenstoffenhandel. Dit is uitgegroeid tot een heus imperium. Bij dit imperium behoort ook een groot huizenbezit. Huizen die ze zelf bewoonden, verkochten als investering, maar ook huizen die ze bouwden voor medewerkers van de fabriek.

Over de auteur

Lenneke Willemstein is een voormalig Tilburgse student en momenteel werkzaam als architectuurhistorica bij de stichting Monumentenbezit. Deze stichting zet zich in voor het behoud van cultureel waardevolle monumenten. Van kasteel tot vesting en verspreid over heel Nederland beheert, restaureert en onderzoekt Monumentenbezit haar monumenten. Het onderzoek van de monumenten is in handen van Lenneke. Zo deed ze al eerder onderzoek naar de typologie van negentiende-eeuwse brugwachterswoningen van forten en vestingen, de oorspronkelijke kleurafwerking van militaire bouwwerken en de zeventiende-eeuwse indeling van de buitenplaats Trompenburgh.